Életre tervezés fenntartható tervezéssel

Életre tervezés fenntartható tervezéssel

Napjainkban az emberek idejük nagy részét beltéri környezetben töltik. Ezért az életre tervezünk - hogy segítsünk Önnek egészséges, emberbarát tereket létrehozni. Magas minőségű, fenntartható termékeket tervezünk. Különösen termékeink egészségügyre és környezetre vonatkozó adataink folyamatos javításával arra törekszünk, hogy kiválogassuk a visszanyerhető, újrahasznosítható anyagokat, és azokat, amelyek új termékekben felhasználhatók. Elkötelezettek vagyunk, hogy a természeti tőke felelős gondnokai legyünk - segítsünk megőrizni a természeti erőforrásokat, mérsékeljük az éghajlatváltozás hatásait és megóvjuk a bolygó vízkészleteit.

Emberbarát Terek

A folyamatosan növekvő városiasodás összefüggésében az épített környezet egyre nagyobb hangsúlyt kap. A Tarkett elkötelezett olyan megoldások fejlesztése iránt, amelyek beltéri környezetben javítják az életminőséget és növelik a jólétet. Ez különösen fontos, ha figyelembe vesszük, hogy időnk 90%-át beltérben töltjük.
Beltéri levegőminőség: A Tarkett olyan termékeket kínál, amelyeknek az illékony szerves vegyületek kibocsátása legalább tízszer, de akár százszor is jobb, mint a legszigorúbb szabványok által meghatározott értékek. Padlóburkolataink 97%-a kis mennyiségű illékony szerves vegyületet tartalmaz.

Egészséges összetevők: 2010 óta a Tarkett proaktívan alternatívát fejlesztett ki a ftalátra, jelentős befektetéssel a kutatás-fejlesztésbe. Mára valamennyi, az EMEA-régióban gyártott Tarkett PVC-termék 100%-ban ftalátmentes.
Átfogó értékelés: Napjainkban a termékeinkhez használt anyagok 98%-át a Bölcsőtől bölcsőig (Cradle to Cradle®) kritériumok szerint folyamatosan értékelik. Célunk, hogy 2020-ra elérjük a 100%-ot. A Tarkett a Bölcsőtől bölcsőig (Cradle to Cradle®) értékelési keret szerint optimalizálja a felhasznált anyagok kiválasztását. Az iQ One, a DESSO EcoBase® padlószőnyeg-hátlap, az Originale Linoleum és az iD Revolution aranyfokozatú Bölcsőtől bölcsőig (Cradle to Cradle®) tanúsítvánnyal rendelkeznek.
Egyszerű fektetés és karbantartás: Miközben termékeinket környezetbarát módon tervezzük, figyelembe vesszük termékeink élettartamán átívelő fenntarthatósági előnyöket is:

- Egyszerű fektetés és eltávolítás
- Egyszerű és fenntartható karbantartás

A természeti tőke megőrzése

A növények, az erdők, a víz, a sziklák és a talaj alapvető termékekkel és szolgáltatásokkal látnak el bennünket – mint a tiszta levegő, a víz, az élelem, az energia és a lakóhely –, amelyek szükségesek a túlélésünkhöz.
A természeti tőke megőrzése azt jelenti, hogy a természet nyújtotta termékek és szolgáltatások felelős gondnokai vagyunk; a fosszilis tüzelőanyagot megújuló energiával helyettesítjük, fellépünk az éghajlatváltozás ellen, valamint újrahasználjuk az anyagokat, hogy megőrizzük az értékes természeti erőforrásokat.

 

Ma már nyersanyagaink 70%-a újrafeldolgozott, gyorsan megújuló vagy bőségesen elérhető a természetben. Célunk, hogy 2020-ra elérjük a 75%-ot. Európában a faanyag több mint 60%-a FSC® (Forest Stewardship Council)vagy PEFCTM (Programme for the Endorsement of Forest Certification) tanúsítvánnyal rendelkezik.
Ma a termelőüzemek 68%-a zárt hurok vízrendszerrel van ellátva, vagy pedig egyáltalán nem fogyaszt vizet. A Tarkett célja, hogy 2020-ra elérje a 100%-ot.

2020-ra az üvegházhatású gázok kibocsátását termelőüzemeinkben 20%-kal csökkentjük 2010-hez képest (az egy négyzetméterre számított termékenkénti szén-dioxid egyenértékben). Ezt energiahatékonysági intézkedésekkel, zöld energiával vagy helyi termeléssel érjük el.
Napelemeket telepítettünk a belgiumi Dandermonde-ban található szőnyegüzemünkre, illetve Goirle-ban és Waalwijkben (Hollandia) is, továbbá az olaszországi Narniban található linóleumüzemünk irodaépületének tetejére.