Úttörő munka a használat utáni újrahasznosításban: az IKEA-történet

Úttörő munka a használat utáni újrahasznosításban: az IKEA-történet

Ma a viszonteladók és a vállalkozók világszerte keresik a fenntartható padlómegoldásokat, hogy elősegítsék az alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátást, csökkentsék a hulladék mennyiséget és fenntartható építési törekvéseket dolgozzanak ki. A klímaváltozás elleni hosszan tartó harcunkkal és a körforgásos gazdaság iránti folyamatos elhivatottságunkkal úttörő munkát végzünk a használt padlóburkolatok újrahasznosítása terén Európában. Begyűjtő tevékenységünk képezi a lényegét célunk elérésének. Ezért fogadtuk örömmel, hogy együttműködhetünk az IKEA céggel Stockholmban, hogy a homogén Tarkett padlóburkolatot új padlóra cseréljük Kungens Kurva-i üzletükben

Removing and collecting used flooring

Körforgásos innováció

ReStart® padló-visszavételi és újrahasznosítási programunk keretében visszavettünk 10 000 nm használt vinyl padlót az IKEA áruházi részlegéből, majd feldolgoztuk az egészet Ronnebyben (Svédország) lévő újrahasznosító üzemünkben. Az üzemben a padlót lefektettük és megtisztítottuk a ragasztó- és betonmaradványoktól, majd feldolgoztuk az maradék vinylt kiváló minőségű nyersanyaggá az új padlóhoz saját áttörő folyamatunk alkalmazásával. A kapott újrahasznosított anyagot - a teljesen új anyagokkal együtt - összekevertük egy rendkívül tartós, kiváló teljesítményű padlóvá az IKEA Jönköpingben lévő üzlete számára. Ez a klímabarát projekt összességében közel 100 tonna CO2 kibocsátását váltotta ki. Ez megegyezik a 10 éven át termesztett 5500 fa palánta által megfogott szén mennyiségével.*

„Nagyratörő célunk az IKEA számára, hogy 2030-ra körforgásossá váljon”, mondja Jonas Carlehed, az svédországi IKEA Retail fenntarthatósági menedzsere. „Ez pedig mind a termékek, mind az anyagok élettartamának növekedését jelenti. Az egyik üzletből származó régi padló újrahasznosítása és egy másik üzlet új padlójának nyersanyagaként történő felhasználása újabb előnyt jelent vállalatunk, az ügyfeleink és a bolygó számára.”

Taking used flooring to recycling and creating new flooring

A szén-dioxid-megtakarítás értelmezése

Az újrahasznosítás kiküszöböli a hulladékkezelést és az új nyersanyagok kinyerését az új termékekhez, amivel csökkenthető a szén-dioxid-kibocsátás. Az IKEA körforgásos padlóprojektünk a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését eredményezte azáltal, hogy nem volt szükség nyersanyagok gyártására a kezdetektől (5,36 kg CO2eq/nm megtakarítás**), és nem kellett elégetni a régi padlót (4,23 kg CO2eq/nm megtakarítás). Ez 9,6kg CO2eq/nm megtakarítást jelent. Ez egy 10 000 nm-es terület esetén összesen 96 tonna CO2eq értékű klimatikus megtakarítást jelent. Az anyagok szállítása Stockholm és Ronneby között kb. 2 tonna CO2 kibocsátását jelenti***. A tisztítási folyamat Ronnebyben fosszíliamentes módon termelt elektromos árammal történik, és az eredménye elhanyagolható klimatikus kibocsátás. A projekt teljes klimatikus megtakarítása így 94 tonna CO2-nek felel meg.

*A számítás alapja: https://www.epa.gov/energy/greenhouse-gas-equivalencies-calculator.
**Külső fél által ellenőrzött N° S-P-01346 sz. EPD-ben található adatok alapján.
*** 30 tonna anyag nagy teherbírású járművel 550 km-re történő szállítása esetén 550 km 120 gramm CO2 számítható tonna-kilométerenként, a Trafa Rapport szerint (2015:12)

Tarkett Human-Conscious DesignTM

Még több fenntarthatóságról szóló cikk