Az átláthatóság támogatása a fenntartható épületekért

Az átláthatóság támogatása a fenntartható épületekért

A Föld lakosságának 70%-a várhatóan városokban fog élni 2050-ben, ezért az épített környezetnek kulcsfontosságú szerepe lesz az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentésében, megőrizve a természetes erőforrásokat és hozzájárulva az emberek egészségéhez és jólétéhez.

A Tarkettnél elkötelezettek vagyunk a fenntarthatóbb anyagokból készült termékek tervezése, valamint átlátható kommunikáció révén az együttműködés ösztönzése iránt, mivel arra törekszünk, hogy segítsünk ügyfeleinknek az egészséges, kellemes terek kialakításában. A környezetvédelmi terméknyilatkozatok (EPD) kidolgozásának és az anyagokra vonatkozó egészségügyi nyilatkozat (MHS) bevezetésének köszönhetően ügyfeleink egyértelmű képet kapnak a termékeinkben található anyagok környezeti és egészségügyi jellemzőiről, így segítünk nekik abban, hogy megalapozott vásárlási döntést tudjanak meghozni. Ily módon az építészek, tervezők és mérnökök magasabb pontszámot érhetnek el az épületek fenntarthatóságának vizsgálata során, megfelelnek a jelenlegi és jövőbeni építészeti szabályoknak, csökkentik a hulladék keletkezését és előmozdítják a kiváló anyagok biztonságos újrahasznosítását a körforgásos gazdaságban.

A környezetvédelmi terméknyilatkozatok értelmezése

Azzal, hogy ügyfeleinknek a termék környezeti hatásait kiemelő EPD nyilatkozatokat biztosítunk, már előrébb léptünk a változó építészeti előírások és a fenntartható építészeti tanúsítások terén. A fenntarthatósági stratégiánk középpontjában álló EPD-k életciklus-elemzésen alapulnak, és lehetővé teszik számunkra, hogy meghatározzuk, milyen módon javítható termékeink környezeti lábnyoma.

Az EPD-k ugyan gyakran bonyolultak a laikus olvasó számára, elsősorban környezeti és nem egészségügyi szempontokra helyezik a hangsúlyt, továbbá nem tartalmaznak minőségi részletezést az egészségügyi kockázatokról vagy az egyes összetevők hatásairól. A Tarkett MHS hidalja át ezt az információhiányt, és pontos információval szolgál az egyes anyagokban rejlő veszélyekről és kockázatokról.

A Tarkett anyagokra vonatkozó egészségügyi nyilatkozatának bevezetése

A Tarkett MHS függetlenül ellenőrzött, tudományos alapú nyilatkozat, amely kiemeli egy adott termékben az egészségügyi kockázatokat és veszélyeket, egészen 100 ppm-ig (0,01%). Az MHS bevezetésével kiegészítjük az EPD-k által nyújtott környezetvédelmi adatokat, válaszolva ezzel ügyfeleink igényeire, és segítünk eljutni az egészségesebb anyagokhoz és a nagyobb átláthatósághoz.

 

A könnyen érthető és a piacon egyedülálló Tarkett MHS az első lépést jelenti a Bölcsőtől bölcsőig (Cradle to Cradle® - C2C) tanúsítvány és termékeink folyamatos jobbá tétele felé. Anyagaink harmadik fél általi vizsgálatát az EPEA (Environmental Protection Encouragement Agency) kutatóintézet végzi, amelyet 1987-ben alapított Dr. Michael Braungart, aki a C2C tervezési koncepció társfejlesztője is. 2010 óta az EPEA-csapat több mint 3000 Tarkett anyagot vizsgált meg a C2C kritériumok szerint.

Az anyag vizsgálatának négy lépése

Az EPEA értékeli az egyes anyagok lehetséges egészségügyi és környezeti hatásait a termék élettartama alatt – a kivonástól és termeléstől a felhasználásig és az újrahasznosításig.

 

A négy lépés:

  • Az egyes termékben található nyersanyagokról leltár készítése.
  • Az egyes vegyi anyagok alapos vizsgálata a regionális és nemzetközi kémiai szabályozásoknak és toxikológiai adatbázisoknak megfelelően.
  • Az anyag biztonságának körültekintő vizsgálata a termék élettartama alatt.
  • A termékek átalakítása a C2C elvek szerint, hogy ki lehessen válogatni a visszanyerhető, újrahasznosítható anyagokat, és azokat, amelyek új termékekben felhasználhatók.

Az MHS közzétételi nyilatkozatok és tanúsítványok az egész EMEA-régióban elérhetők az ügyfelek számára. Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot a sustainabilityEMEA@tarkett.com címen!