How to design a hospital with empathy ?

Fedezze fel az egészségügyi intézmények számára létrehozott tervezési útmutatónkat

Hogyan tervezzünk kórházat empátiával?

Kórházak építésekor vagy felújításakor Önre valószínűleg sok különböző feladat hárul és különféle prioritások között zsonglőrködik. Ezek közül az egyik a dizájn és a színek megválasztása. Ön jól tudja, hogy ezzel jelentős mértékben hozzájárulhat a betegek és a személyzet jó közérzetéhez. Azonban nem mindig van ideje, hogy mindezt kézben tartsa. Ezért összeállítottunk egy tervezési útmutatót, amely inspirációt nyújt a megfelelő színválasztáshoz, különös tekintettel a padló és a falak színeire.
 

A jövő kórháza: kihívások és tétjei“ című kutatásunkon alapuló útmutatónk mozgatójarugója az emberközpontú jövőkép, amelynek célja a betegek, családtagjaik és a személyzet életminőségének javítása, hogy a kórház megfelelő hely legyen a gyógyuláshoz és a munkához. A betegellátás javítása a gyógyító környezet belsőépítészeti megoldások, illetve különleges padló- és falmegoldások révén történő kialakításával érhető el.

Mi úgy hisszük, hogy ez a Human-Conscious DesignTM technológiával, vagyis egészségügyi intézmény különböző területein alkalmazott gondos dizájnválasztásokkal és -kombinációkkal valósítható meg. Ezért projektjeihez egyaránt kínálunk inspiráló színpalettákat és nyerő receptúrákat.
- A hatékony eligazodás megvalósítása
- Az intuitív tájékozódás lehetővé tétele
- A kórházon belüli mobilitás megkönnyítése mindenki számára
- Meleg és otthonos hangulat kialakítása

Fedezze fel a Tarkett megoldásait, amelyek segítenek Önnek javítani a betegek és a személyzet élményeit.

3 trendet azonosítottunk az egészségügyi környezetekben

A szín szerepe a kórházi dizájnban különböző célokat valósíthat meg a jelzések, a térérzékelés és egyebek terén. Az ápolóállomásoktól a műtőkig végigvezetjük Önt a betegek útjának különböző területein, és bemutatjuk, hogy a dizájn- és színtrendek hogyan hozhatnak létre különböző, de egyformán empatikus légköröket.

Biofilikus trend

A biofilikus dizájn célja, hogy összekapcsoljuk az embereket a természettel a betegeket és a személyzetet érő stressz csökkentése érdekében. A természetes fényhez való hozzáférés, a zöld terekre néző nagy nyílások, valamint a természetet ábrázoló képek segítenek ebben az összekapcsolásban. A Dr. Roger Ulrich által 30 évvel ezelőtt végzett első kutatás óta egyre több tudományos vizsgálat támasztja alá, hogy a természettel való vizuális kapcsolat nemcsak a betegeket érő stresszt, hanem a fájdalmat is csökkenti.

Otthonos trend

Az otthonos dizájn célja a kórházak emberközpontúvá tétele, és ezáltal olyan megnyugtató, bensőséges terek létrehozása, amelyek védik a magánéletet és a méltóságot, hozzájárulva ezzel a betegek pozitív tapasztalataihoz. A beteg megnyugtatását ismerős anyagokkal és mintákkal lehet elérni.

Grafikus trend

A grafikus dizájn intuitív tereket hoz létre grafikus elemek, színek és kontrasztok kreatív használatával, az egyértelmű eligazodás és a játékos hangulat érdekében. Nagyszerű módja a kommunikációnak, a tájékozódásnak és a figyelemelterelésnek.

A színek befolyásolják viselkedésünket és döntéseinket. A kórházi környezetben a színek lehetővé teszik a legfontosabb funkciók felismerését, így az emberek intuitív módon értelmezhetik a tereket és mozoghatnak közöttük. És mivel a szín alakítja azt, amit látunk, fontos szerepet kap a jelzésekben.

Valérie Pavard - Design Manager a Tarkettnél

 

Tekintsen meg néhány példát az emberközpontú kórházakra és arra, hogy hogyan játszanak az anyagok és a padlók színeivel

Allergológiai és Pulmonológiai Klinika,  Warsaw Poland
Allergológiai és Pulmonológiai Klinika – Children’s Memorial Egészségügyi Intézet

A gondos színhasználat, a kiváló minőségű anyagok és a sokrétű díszítőelemek lehetővé tették számunkra, hogy olyan tereket alakítsunk ki, ahol a fiatal betegek kipihenhetik magukat a vizsgálatok előtt

Hospital de Elda, Spain
Elda Kórház

Tudjon meg többet a spanyolországi alicantei Elda Általános Kórház intenzív osztályának átalakításáról

Kollekcióink

Kapcsolódó cikkek