Linóleumgyárunkban a fenntartható fejlődés céljainak elérésére törekszünk

Linóleumgyárunkban a fenntartható fejlődés céljainak elérésére törekszünk

Az ENSZ 2015-ben 17 fenntartható fejlődési célt fogadott el. Mindegyik cél támpontot ad a vállalatoknak, hogyan járuljanak hozzá az életminőség javításához világszerte úgy, hogy közben profitot termelnek. Íme néhány példa arra, hogy mit tesz a Tarkett a Narniban (Olaszország) található linóleumgyárában a fenntartható fejlődési célok elérése érdekében.

 

 

A narni linóleumgyárban egyesül a hagyomány és az innováció

1898 óta készül Tarkett linóleum az olaszországi Narniban található üzemben. Történelmét tekintve a Nera folyó keskeny szurdokvölgyére néző Narni stratégiai helyzete arra késztette a rómaiakat, hogy megerősítsék a várost egy ókori állomáshely részeként. A 19. század végén a vasút megjelenése, a Nera folyó vizének használata, a len termesztésére alkalmas termőtalaj és a város elhelyezkedése Olaszország földrajzi középpontján Narniát tökéletesen alkalmassá tette a linóleum gyártására.

Az 1889-ben épült gyárat ezután Giovan Battista Pirelli vette át, és 1898-ban lett a neve Società Italiana del Linoleum. A gyár 1987-ben a Sommer Csoporthoz került, és 1997-ben egyesült a Tarkett-tel. Azóta a Tarkett fejlesztette termelési és innovációs folyamatait annak érdekében, hogy a Narni zöld gyárrá váljon, folyamatosan arra törekedve, hogy a termelési folyamatokat még környezetbarátabbá tegye. A gyártás hatékonysága és a termékminőség folyamatosan javul. Jelenleg a gyár ISO 9001 (minőségbiztosítási rendszer) akkreditációval, valamint érvényes környezetvédelmi tanúsítványokkal rendelkezik, beleértve az ISO 14067 (üvegházhatású gázok - termékek szénlábnyoma), ISO 50001 (energiagazdálkodási rendszer), ISO 14001 (környezetirányítási rendszer), OHSAS 18001 (Egészségügyi és biztonsági irányítási rendszer) és SA 8000 (társadalmi felelősségvállalás) tanúsítványokat.

A narni-i gyárban dolgozó csapataink fenntarthatósági kezdeményezéseket tesznek különböző területeken.


 

Gyártás kiváló anyagok felhasználásával

A helyi gazdákkal való együttműködés lehetővé tette a lenmag termesztését a narni-i gyárral szomszédos területeken. A gyár egyik célja a közeljövőben az, hogy a helyi gazdákkal együttműködve növelje a helyi lentermelést, és több helyi nyersanyag felhasználásával csökkentse a karbonlábnyomunkat.

A helyi művelés felelősségteljes és fenntartható módon, kémiai műtrágyák használata nélkül folyik. A mag sajtolását és ennek eredményeként a lenmagolaj előállítását a padlógyártáshoz szükséges műszaki paraméterek figyelembe vételével helyi vállalatok végzik.

Gyártás és társadalmi kérdések

Keverősor
 

 • Narniában a gyártási folyamat során felhasznált nyersanyagok biztonságosak. Megfelelnek az európai előírásoknak és szabványoknak, minősített és a fenntarthatóságot szem előtt tartó beszállítóktól származnak. A biztonságos anyagokra vonatkozó európai rendeletekről további információkat a REACH 33. cikkében talál (EC1907 / 2006 európai uniós rendelet).
 • A megújuló és újrafeldogozott anyagok használatának folyamatos növekedése figyelhető meg. Az anyagok 94%-a természetes, 78%-a megújuló, és 100%-a újrahasznosítható. Ez a szemlélet hozzájárul a keverősoron dolgozó emberek jólétéhez és egészségéhez. Az illékony szerves vegyületek kibocsátását több mint 95%-kal csökkentették, ezáltal mérsékelve a munkavállalók egészségére gyakorolt hatást.

Kevesebb VOC-kibocsátás
 

Az illékony szerves vegyületek kibocsátásának csökkentése érdekében három égőkamrát létesítettek.

A nyersanyagok felelős felhasználása

A gyárban többféle berendezést telepítettek a természeti erőforrások felhasználásának csökkentése érdekében, és ezek pozitív hatással vannak a termelési folyamatra is.

 • A gyárat három hőcserélővel szerelték fel, hogy visszanyerjék a hőt az oxidációból az égés után, a vágósorból az égés után és a gázkazánok kibocsátásából. Ez lehetővé tette a gázfogyasztás évi 804782 m³-rel történő csökkentését.
 • A páramentesítő berendezés melegít és segíti a nedvesség elpárolgását a kemencékben. Ezt a rendszert egyre több kemencére terjesztették ki, és lehetővé teszi
  - a linóleum szárításához szükséges idő 7 nappal történő csökkentését
  - a gázfogyasztás évi 59136 m³-rel történő csökkentését
  - a szén-dioxid-kibocsátás évi 117 tonnával történő csökkentését
 • A kalenderezési eljárás során a hulladékot, a maradványanyagokat és a végtermékeket biológiai vagy műszaki ciklusban használják fel. Az általunk megvalósított zárt ciklus lehetővé teszi a linóleumpaszta, a juta és a porok visszanyerését a folyamat során annak érdekében, hogy ismételt felhasználásuk helyettesítse az elsődleges nyersanyagokat. Nincs olyan, gyártás során keletkezett hulladék, amely hulladéklerakóba kerül.
 • Épült egy biomassza kazán: belső biomasszával táplálják, és működése során forró vizet termel a kemencék melegítéséhez. A biomassza kazán lehetővé teszi:
  - A gázkibocsátás évi 278540 m³-rel történő csökkentését
  - A szén-dioxid-kibocsátás évi 552 tonnával történő csökkentését
 • Az üzem energiahatékonyságának növelése érdekében a keleti kemence hőszigetelt. A szigetelés kiterjed az összes többi kemencére is. A szigetelés lehetővé teszi:
  - A gázfogyasztás évi 106000 m³-rel történő csökkentését a kemencében
  - A szén-dioxid-kibocsátás évi 215 tonnával történő csökkentését
  - A linóleum megszilárdulási idejének 2 nappal történő csökkentését minden kemence esetében
 • A trigenerációs rendszer egy eszközből (gázmotor) egyidejűleg állítja elő az elektromos áramot, hűt és fűt. A motor égéstermékének hűtésével magas hőmérséklet érhető el, amellyel az érlelési folyamathoz használt nagyon forró víz állítható elő. A motor hűtőköréből visszanyert hőt forró víz előállítására használják. Ez a folyadék hajtja az abszorpciós hűtőegységet, hogy 17 ° C-os hideg vizet állítson elő. Ez lehetővé teszi:
  - A hatékonyabb hő- és villamosenergia-termelést
  - A széndioxid-kibocsátás csökkentését (- 184 tonna / év)
 • Az újrahasznosítási részleg visszanyeri a gyártás és a fektetés során keletkezett maradékokat. Ezen tevékenységeknek köszönhetően 2007-hez képest 70%-kal csökkent a hulladékfelhasználás, továbbá 1 600 000 kg linóleumport használnak fel újra a folyamatban, ezzel helyettesítve az elsődleges nyersanyagokat

 

 • Az oxidációs szektorban, a vágó- és keverősoron 3 zárt vízkört alakítottak ki. A zárt körnek köszönhetően a gyártási folyamatban felhasznált ipari víz 100%-át újrahasznosítják.
 • A párologtató visszanyeri a kondenzvizet a kompresszorokból. A zárt vízciklus lehetővé teszi, hogy a vizet vissza lehessen nyerni a párologtatóból az oxidálószer tisztításához. Ez a berendezés összesen évi 80 000 literrel csökkentette a vízfogyasztást.
 • Az épület teteje, ahol a műszaki iroda, valamint a kutatási és fejlesztési laboratórium található, fotovoltaikus rendszerrel van felszerelve. Az épület villamosenergia-fogyasztása évi 65 000 kWh-val, széndioxid-kibocsátása pedig évi 29 tonnával csökkent.
 • Alacsony entalpiájú geotermikus rendszer került telepítésre, hogy integráljuk az irodaépület meglévő fűtésével és hűtésével. Ez a rendszer hozzájárult a szén-dioxid-kibocsátás évi 124 tonnával történő csökkentéséhez és a gázfogyasztás évi 61806 m3-rel történő csökkentéséhez.
 • Az esővíz visszanyerése az üzem fedett területén (26 180 m²) valósult meg. Ennek azonnali hatása van "édesvízhiány" esetén, mivel kevesebb "ivóvizet" használnak fel a gyártási folyamatban. Az esővíz visszanyerése erős esőzés esetén megakadályozza a csatornahálózatok túlterhelését.
   
 • Ezt tesszük a Zöld Gyárunkban, hogy olyan linóleum padlóburkolatot gyártsunk, amely kellemes a gyártásban részt vevő dolgozók és a végfelhasználók számára egyaránt.

Célkitűzéseink 2020-ra

- Megduplázni a használat után átvett linóleum és a fektetési hulladék mennyiségét 2010-hez képest
- Az ipari víz 100%-os újrahasznosítását/újrakeringtetését fenntartani (zárt hurok)
- Az üvegházhatású gázok kibocsátását 60%-kal csökkenteni 2010-hez képest
- Az energiafogyasztást 28%-kal csökkenteni 2010-hez képest (kWh / m2)