Tanúsítványaink

Tanúsítványaink

Ökodizájnra törekszünk kiváló anyagok felhasználásával.
Ez azokkal az összetevőkkel kezdődik, amelyek a padlóburkolatba kerülnek. 2011 óta dolgozunk együtt az EPEA tudományos intézettel a Bölcsőtől bölcsőig (Cradle to Cradle®) elvek alkalmazása érdekében tevékenységünk minden szakaszában. Több ezer összetevőt vizsgáltunk meg, hogy megértsük egészségünkre és a bolygóra gyakorolt hatásukat, és folyamatosan törekszünk arra, hogy új formulákkal és alternatív összetevőkkel még jobb termékeket állítsunk elő.

BÖLCSŐTŐL BÖLCSŐIG KÖRFORGÁSOS GAZDASÁG ALAPELVEK

A Bölcsőtől bölcsőig (Cradle to Cradle®), valamint a körforgásos gazdaság alapelvei szerint a termékeknek mint összetevőknek új gyártási folyamatokba kell kerülniük, vagy élettartamuk végén tápanyagként kell hasznosulniuk a biológiai körforgásban.

A Bölcsőtől bölcsőig (Cradle to Cradle®) igazolás öt kritériumon alapszik:

  • anyag egészségügyi jellemzői,
  • anyag újrafelhasználása,
  • megújuló energia és széndioxid-kezelés,
  • gondos vízfelhasználás,
  • társadalmi igazságosság.
     

Az igazolás a termékek összetételében található vegyi összetevőket vizsgálja. Vizsgálja az emberi egészségre és a környezetre gyakorolt hatást, figyelembe véve a padlóburkolat kockázati tényezőit, és az újrahasznosítási/komposztálási képességeket. A Bölcsőtől bölcsőig (Cradle to Cradle®) támogatja a Tarkettet termékeinek folyamatos megújításában, és a minősítési rendszer lehetővé teszi a fejlődési lehetőségek azonosítását.

A Tarkett úttörő a fenntartható tervezésben, és már számos terméke megszerezte a bronz-, ezüst- vagy akár aranyfokozatú Bölcsőtől bölcsőig (Cradle to Cradle®) tanúsítványt. A Tarkett szinte minden termékkategóriában minősített termékeket kínál, a heterogén elasztikus padlóburkolatoktól a szalagparkettáig, beleértve a linóleumot, a szőnyegpadlót és a homogén padlót. Még a nem-minősített termékeket is a Bölcsőtől bölcsőig módszertan szerint vizsgáljuk az anyagra és a környezet- és humánegészségügyre vonatkozóan.

SZALAGPARKETTA PADLÓK: EZÜSTFOKOZATÚ CRADLE TO CRADLE® (BÖLCSŐTŐL-BÖLCSŐIG)® TANÚSÍTVÁNY

A Tarkett megszerezte a Bölcsőtől bölcsőig (Cradle to Cradle®) ezüstfokozatú tanúsítványt a Svédországban és Lengyelországban gyártott többrétegű parkettára, mint az Epoque, a Tango, a Salsa, a Rumba és a Professional. A Tarkett az első szalagparketta gyártó Európában, melynek termékei „Bölcsőtől bölcsőig” tanúsítvánnyal rendelkeznek.
A Bölcsőtől bölcsőig tanúsítvány olyan kritériumokat értékel, mint a tartalom, az anyag újbóli felhasználása és a környezetvédelmi szempontból felelős gyártás olyan területeken, mint az energiatermelés és gondos vízfelhasználás. Az energia- és vízkritériumok szempontjából a Tarkett teljesítményét aranyfokozatúra értékelték.

LINÓLEUM PADLÓK: BRONZ-, EZÜST- ÉS ARANYFOKOZATÚ CRADLE TO CRADLE® (BÖLCSŐTŐL-BÖLCSŐIG) TANÚSÍTVÁNY

Tarkett linóleum padló az első a világon, amely rendelkezik Bölcsőtől bölcsőig® tanúsítvánnyal.

Tarkett linóleum padló az első a világon, amely a fenntartható megközelítésnek köszönhetően rendelkezik Bölcsőtől bölcsőig® tanúsítvánnyal. A természetes anyagokból – például lenmagolaj, fenyőgyanta, juta, fa és parafaliszt – készülő, és 100%-ban újrahasznosítható linóleum tökéletesen természetes és megújuló termék. A kompakt linóleum termékkör 2011-ben ezüstfokozatú Cradle to Cradle® (Bölcsőtől bölcsőig) tanúsítványt szerzett és az ezüstfokozatot a mai napig megtartotta, ami azt jelenti, hogy a linóleum padlózat gyártásához használt valamennyi összetevő azonosított és pozitívan értékelt.

A tanúsítvány megszerzéséhez a gyártási folyamatnak számos követelménynek kell megfelelnie, jellemezni kellett az energia- és vízfelhasználást, továbbá intézkedéseket kellett tenni a Bölcsőtől bölcsőig® által meghatározott, gondos vízfelhasználásra vonatkozó iránymutatások követése érdekében. Az olaszországi Narniban található linóleumgyártó helyszínen zárt hurok létesítményt hoztak létre a hűtőfolyamatban használt víz újrafelhasználásáért, és kötelezettséget vállaltak a megújuló energia részesedésének növelésére és a széndioxid-kibocsátás ellensúlyozására. Követve a Tarkett elkötelezettségét a fenntarthatóság és az ökodizájn iránt, a linóleum padló termékcsalád most már aranyfokozatú Cradle to Cradle® (Bölcsőtől bölcsőig) minősítéssel rendelkező termékeket is kínál, mint a Veneto Essenza 100% linen és az új Originale Essenza kollekció.


A legújabb fejlesztés a linóleum termékkörben a LinoWall, az első és egyetlen jóváhagyott linóleum falburkolat, amely ezüstfokozatú Cradle to Cradle® (Bölcsőtől bölcsőig) minősítéssel rendelkezik.

IQ ONE VINYL PADLÓ KOLLEKCIÓ: ARANYFOKOZATÚ CRADLE TO CRADLE® (BÖLCSŐTŐL-BÖLCSŐIG)® TANÚSÍTVÁNY

Az iQ One a homogén, nem PVC padlók új generációja, melyet az esztétikus megjelenés, a flexibilitás és a tartósság tökéletes egyensúlya jellemez. Az iQ One kiváló tulajdonságait az egyedi, termoplasztikus, homogén padlóburkolat-összetétel garantálja, amely nem tartalmaz PVC-t vagy lágyítószert, és ugyanazokkal az egyedi, előnyös tulajdonságokkal szolgál, mint amelyek már évtizedek óta elismert névvé teszik az iQ-t. Ideális a különleges követelményeket támasztó, nagyforgalmú területek, például intézmények, oktatási és egészségügyi létesítmények számára. Kiváló flexibilitása megkönnyíti a fektetést és az ívek kialakítását. Ez a világon az első aranyfokozatú Cradle to Cradle® (Bölcsőtől bölcsőig) minősítéssel rendelkező homogén padló, ami alátámasztja a Tarkett úttörő szerepét a fenntarthatóság terén.

SZŐNYEGPADLÓ: DESSO EcoBase® Szőnyegpadló Lap Backing: Aranyfokozatú Bölcsőtől bölcsőig tanúsítvány

100%-ban pozitívan értékelt anyagokból készült Tarkett DESSO EcoBase szőnyagpadló lap backing aranyfokozatú Bölcsőtől bölcsőig tanúsítványt szerzett, míg anyag egészségügyi jellemzőit tekintve Bölcsőtől bölcsőig platinafokozatot. Legalább 75%-ban újrahasznosított anyagokat (értéknövelő módon újrahasznosított krétát) tartalmaz, és olyan üzemben készül, amely kizárólag megújuló villamos energiát használ. A hátlapot teljes egészében el lehet választani a szőnyegpadló laptól és biztonságosan újra lehet hasznosítani a Tarkett erre a célra épített gyártósorán. Az EcoBase hátlapú szőnyegpadló lapok újrahasznosítása termékciklusonként akár 20%-kal több széndioxid-megtakarítást eredményez, mint a cementiparban jelenlévő EcoBase generáció. Minden DESSO szőnyegpadlóra lehet tenni EcoBase hátlapot, míg az ezüstfokozatú Cradle to Cradle tanúsítvánnyal rendelkező AirMaster termékcsalád, amely bizonyítottan megtisztítja a levegőt a finom portól, alapból EcoBase-zel van felszerelve.

 *Az EcoBase hátlappal ellátott padlólapok akár 89% újrahasznosított vagy megújuló anyagokból készülnek, anélkül, hogy veszélyeztetnék az anyag egészségügyi jellemzőit vagy teljesítményét.