Sustainable buildings and green building certifications

Segítünk Önnek megszerezni a zöld épület tanúsítványt

Az épületek a világ legnagyobb energiafogyasztó szektora. A teljes energiafogyasztás több mint egyharmadát teszik ki, így kifejezetten fontos forrásnak számítanak a szén-dioxid-kibocsátás (CO2-kibocsátás) szempontjából. A klímaváltozás korában a fenntartható épületekre való áttérés kulcsfontosságú ahhoz, hogy 2050-re megvalósítsuk a nettó nulla kibocsátási forgatókönyvben foglaltakat, emellett egyre nagyobb hangsúlyt kell fektetni az épületek „zöld” minősítésére is.

Mi az a zöld épület tanúsítvány?

A zöld épület tanúsítási rendszerek olyan minősítési rendszerek, amely elismerik a környezeti szempontból fenntartható módon tervezett, épített és üzemeltetett épületeket. Ezek a rendszerek számos kritérium alapján értékelik az épületeket, beleértve az energiahatékonyságot, a vízfelhasználást, a beltéri környezetminőséget, az anyagválasztást és a helyszín fenntarthatóságát.

Fenntartható lakóépületek

Jelentősebb zöld épület tanúsítványok

BREEAM

A Building Research Establishment Environmental Assessment Method minősítési rendszer eredetileg az Egyesült Királyságban jött létre, de ma már világszerte elterjedt.

LEED

A Leadership in Energy and Environmental Design a legszélesebb körben elismert és alkalmazott zöld épület minősítési rendszer.

DGNB

A 2007 óta létező német Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen zöld épület minősítési rendszer mára nemzetközi elismertségnek örvend.

WELL

Az Egyesült Államokban létrehozott WELL zöld épület tanúsítási rendszer kizárólag az épület használóinak egészségére és jóllétére összpontosít.

HQE

A francia HQE zöld épület tanúsítási rendszert széles körben alkalmazzák Franciaországban és más francia nyelvű országokban.

HQM

A Home Quality Mark kifejezetten az Egyesült Királyságban található otthonok számára létrehozott zöld épület minősítési rendszer.

Zöld épület tanúsítvány megszerzése

A zöld épület tanúsítványok építési projektekbe való integrálása megfontolt és szisztematikus megközelítést, valamint jó szervezést igényel. Az alábbi ütemezés tanúsítványonként eltérő lehet, de érdekes áttekintést ad a követendő lépésekről.

  1. Kérjen tanácsot egy fenntarthatósági tanácsadótól.
  2. Válassza ki a megfelelő zöld épület tanúsítványt a projektjéhez.
  3. Ezt követően a fenntarthatósági tanácsadó megkezdi a tanúsítási eljárást.
  4. Állítson össze szakemberekből álló projektcsapatot, hogy mindenki tisztában legyen a projekt céljaival és célkitűzéseivel.
  5. Készítsen fenntarthatósági tervet/rövid ismertetőt, amely felvázolja azokat a lépéseket, amelyeket a kiválasztott zöld épület tanúsítvány kritériumainak teljesítése érdekében fog tenni. 
  6. Minden fázis végén vizsgáltassa át a projektet fenntarthatósági tanácsadóval.
  7. A legtöbb tanúsítási rendszerben az első tanúsítványt a tervezési fázis végén adják ki. 
  8. Alkalmazzon fenntartható építési gyakorlatokat az építési fázisban.
  9. A végső tanúsítványt az építési fázis végén adják ki. 
  10. Az épület átadását követően, a használatba vételi fázisra vonatkozóan más típusú tanúsítványok is megszerezhetők.

A zöld épület tanúsítvány megszerzéséhez szükséges idő hossza eltérő lehet. A tervezési fázishoz kapcsolódó tanúsítványokat általában néhány hónappal a tervezési fázis befejezése után adják ki. Az építési fázis tanúsítványai néhány hónappal az épület átadását követően szerezhetők meg.

Fenntartható intézményi épületek

Milyen formában történhet a Tarkett padlóburkolatok hozzájárulása?

A padlóburkolat fontos szerepet játszik a zöld épület tanúsítványban, mivel jelentős részét képezi az épület belső terének. A Tarkett padlóburkolatok az alábbiak révén járulhatnak hozzá a tanúsításhoz:

  • Hulladékcsökkentés a ReStart programunk segítségével, amely elősegíti a modulszőnyegek, a linóleum vagy a vinyl újrahasznosítását*. Ez azt jelenti, hogy kevesebb hulladék kerül a hulladéklerakókba vagy -égetőkbe, és kisebb lesz a szén-dioxid-kibocsátás.
  • Újrahasznosított, megújuló vagy bioforrásból származó fenntartható összetevők használata.
  • Jobb beltéri levegőminőség alacsony vagy ultraalacsony illékony szerves vegyületekből (VOC) és formaldehidből származó kibocsátással rendelkező termékek használatával, valamint jobb akusztikai és vizuális kényelem.

A Tarkett fenntartható padlóburkolatainak alkalmazása és a legjobb gyakorlatok követése hozzájárulhat az épület általános fenntarthatóságához és zöld épület tanúsítvány megszerzéséhez.

*Homogén padlók (2011 után), iD Square (2018 után), LVT Click kollekciók, laza fektetésű Heterogén vinyl és vinyltekercsek (ragasztómentes fektetés 50 négyzetméter alatt).

Person working in an open space office fitted with carpet tiles
open plan office fitted with carpet tiles

Tarkett Zöld épületek kártyák

Zöld épületkártyánk összefoglalja az újrahasznosíthatóságra, a VOC- és formaldehid-kibocsátásra, valamint fő termékeink teljes karbonlábnyomára vonatkozó információkat, és azok potenciális hozzájárulását a zöld épület tanúsítvány megszerzéséhez.

Ezek az adatok a következő tanúsítási rendszerekre vonatkoznak: BREEAM, LEED, DGNB, WELL, SKA Rating, HQE, Greenstar, MILJO, NF HABITAT HQE és HQM.

.

Ha szeretne többet megtudni a Tarkett Zöld épületek kártyákról, és a lehető legtöbbet szeretné kihozni belőlük, tekintse meg ismertetőnket, amely bemutatja, hogy miként járulhatnak hozzá a padlóburkolatok a zöld épület tanúsítványok megszerzéséhez.

Kapcsolódó cikkek

Körforgásos termékeket keres?

A körforgásos kínálatot az öko-tervezést és az életciklus végi újrahasznosítást szem előtt tartva tervezték meg, így környezetbarát kollekciókat vonultat fel.

Szeretné kiszámítani karbonlábnyomát?

Számítsa ki lábnyomát karbon-kalkulátorunkkal, és nézze meg, hogyan csökkentheti azt az újrahasznosítás révén.

Higgye el azt, amit bizonyítunk is.

Kijelenteni, hogy „kiváló anyagokat” használunk, egy dolog. Bizonyítani, hogy ez valóban így van, egy másik. Teljes körű átláthatóság a részünkről az Ön nyugalma érdekében.