A vásárlóktól visszavett szalagparketta újrahasznosítása

A vásárlóktól visszavett szalagparketta újrahasznosítása

A padlóburkolat ciklusának lezárása alapvető fontosságú az új termékeknél való felhasználást szolgáló, kiváló minőségű anyagok visszanyerése és a ciklikus gazdaságra való átállás felgyorsítása szempontjából.  2018-ban sikeresen átalakítottunk 1000 m2 tömör tölgyfa parkettát az egyedi szalagparketta kollekció – Fenix – létrehozása céljából, melynek koptatórétege teljes egészében újrahasznosított tölgyfából készült. Ez óriási előrelépést jelent számunkra a termékeinknél felhasznált, újrahasznosított anyagok mennyiségének növelését célzó utunk során. Emellett nagymértékben elősegíti a természetes erőforrások megóvását, és energiát takarít meg az új tölgyfa beszerzéséhez képest.

Azért, hogy az új, visszanyert, többrétegű szalagparketta valósággá válhasson, végrehajtottunk egy kísérleti projektet abból a célból, hogy megvizsgáljuk a használt padlókból származó fa integrálásának megvalósíthatóságát, és meghatározhassuk a legjobb megközelítési módot. Először is, együttműködést kötöttünk a fenntartható építkezések vezetőjeként ismert Bouygues Construction céggel. A cég egy ciklikus projektbe fogott, melynek célja a franciaországi Lille közelében található 3 Suisses ipari telephely leszereléséből származó anyagok újbóli felhasználása mellett az volt, hogy azok számára új lehetőséget biztosítsanak a Maillerie-ként ismert, úttörő ökológiai fejlesztés keretében. A projekt keretében mintegy tízhektárnyi területet állítanak helyre a helyi lakosság igényeit, életmódját és jólétét a központba helyező környezet megteremtése céljából, ami ösztönzően hat a társadalmi és kulturális kapcsolatokra, a fenntartható közlekedésre és a biológiai sokféleség védelmét szolgáló erőfeszítésekre. Ennek első lépését a cirkuláris gazdaság által inspirált, innovatív építési terület jelenti.

Fenix recycled wood flooring collection

A lebontásra ítélt épületek mintegy 30.000 tonna betont, 4500 világítótestet, több kilométernyi állványzatot és 10.000 m² tölgyfa padlót képviselnek. Az eltárolás előtt a jogi követelmények teljes betartásával körültekintően beazonosították az összes kulcsfontosságú anyagot, és mérlegelték azok jövőbeni felhasználását, így azok készen állhassanak arra, hogy átadják azoknak a jótékonysági szervezeteknek vagy cégeknek, amelyek képesek biztosítani számukra az újbóli felhasználás lehetőségét. Vállaltuk, hogy átveszünk 1000 m2 tömör, 23 mm vastag tölgypadlót, annak tesztelése céljából, hogy miként tudnánk azokat sikeresen újra feldolgozni és egy új szalagparkettává átalakítani.

Amint hírét vettük a Bouygues vállalkozó szellemű, ciklikus építési projektjének, tudtuk, hogy el akarjuk fogadni az épület tömör tölgypadlójának újrahasznosítása által támasztott kihívást” mondja Elodie Jupin, a Tarkett ciklikus gazdasággal foglalkozó vezetője.
A természetes erőforrások megóvásának az újrahasznosított anyagok beszerzése és a padlóburkolat ciklusának lezárása útján történő elősegítése a fenntarthatósági stratégiánk és a ciklikus gazdasági ambícióink alapvető alkotóelemét jelenti.
Technikai szempontból ez az együttműködés igazi lehetőséget nyújtott számunkra, hogy a gyártási eljárásunk során megvizsgáljuk és igazoljuk a fa padlóburkolatok újrahasznosításának megvalósíthatóságát” szögezi le Matthias Lewark, a Tarkett kutatási és fejlesztési szakértője.

Először is eltávolítottunk minden szöget, fémet vagy a parketta nedvessége által megrongált fát.. Ezután egy speciális eljárást alkalmaztunk, hogy a megmaradt tölgyfát az új Twirl dizájnunkhoz igazított koptatóréteggé alakítsuk át. „A dizájnt azzal a céllal alakítottuk ki, hogy maximalizáljuk az újrahasznosított alapanyagok felhasználását, ugyanakkor a klasszikus parketta kialakításra emlékeztető egyedi érzetet keltsünk” fejti ki Lewark. „Az új padlót az újjászületést jelképező mitológiai madár, a főnix után neveztük el."
Az első Fenix padlót 2019 tavaszán fektették le a Svédország egyik legnagyobb ingatlanos cége, az AMF Fastigheter tulajdonában lévő, Stockholmban található, új irodai tömbben.
Ezen a sikeren felbuzdulva, egy második kísérleti projektet is végrehajtottunk, ahol a koptatóréteg egy norvégiai sportcsarnokból lett újrahasznosítva. Az új koptatóréteggé való átalakítás előtt a régi parkettából eltávolítottuk a szögeket, a fémet és a nedvesség által megrongált részeket. Emellett törtfehér hardwax olajas felületkezelést is alkalmaztunk a faanyag szépségének kiemelésére. Az újrahasznosított padlóburkolatot arra tervezték, hogy pont annyira felhasználható legyen, mint a régi, eredeti padlóburkolat.

A fektetésre a 2020-as Stockholmi Bútorvásár alkalmából rendezett „Natural Bond” kiállításunkon került sor.

Fenix recycled wood flooring collection

A Fenix projekttel azt demonstráljuk, hogy még a megújuló nyersanyagok esetében is lehetséges ciklikusan gondolkodni” fűzi hozzá Dag Duberg, skandináv fenntarthatósági vezető. „Egyre nagyobb az érdeklődés az ügyfeleink között az újrahasznosított anyagokkal készült szalagparketták iránt, és jelenleg új lehetőségek után kutatunk újabb kísérleti projektek lebonyolításához.” A Tarkett két módon biztosítja az újrahasznosítást szolgáló, korábban már használt szalagparketta forrásait. Az első módszert a berendezést végző cégekkel való együttműködés jelenti. A második módszert az jelenti, hogy megszerezzük a nagy felújítási projektekből (mint pl. a 3 Suisses kezdeményezés) származó, korábban már használt padlóburkolatok egyszeri, ömlesztett szállítmányait. Az említett kísérleti projektek teljesítésével nem csak rengeteget tanultunk a ciklikus gazdaság faiparon belüli lehetőségeiről, de azt is megtapasztalhattuk, hogy az ügyfeleinket mennyire érdekli a ciklikus gazdaság” mondja zárásként Jukka Vornanen, kategória menedzser. „Ezért a kulcsfontosságú országokban növeljük az ilyen padlóburkolatok mennyiségét.

Tudjon meg még többet arról, hogy a Tarkett miként zárja le a padlóburkolat ciklusát.