Amikor a körforgásos kínálat és a PLAY találkozik: a szépség és a fenntarthatóság ötvözete

Amikor a körforgásos kínálat és a PLAY találkozik: a szépség és a fenntarthatóság ötvözete

Manapság a vásárlók számára a külcsín és a belbecs egyaránt fontossággal bír. Nyugodtak szeretnének lenni afelől, hogy fenntartható padlót választottak, amellyel csökkenthetik a környezeti hatásokat, és a szépségről való lemondás nélkül óvhatják meg a Föld erőforrásait. Továbbá szeretnének a lehető legegyszerűbb módon hozzájuk jutni. A Cradle to Cradle (Bölcsőtől bölcsőig) tervezés iránti tartós elhivatottságunkkal az a célunk, hogy optimalizáljuk a termékeink egészségre és környezetre gyakorolt hatását, miközben továbbra is kiváló minőségű, gyönyörű padlókat biztosítunk. A fenntarthatóság és a szépség egyesítésével megalkottuk a körforgásos kínálatot, amely az eddigi legfenntarthatóbb kollekcióinkat tárja a nagyközönség elé. A PLAY bemutatja ezt a kínálatot is.

A PLAY körforgásossággal és fenntarthatósággal ötvözi a szépséget. Inspiráló érzés olyan biztonságosabb és egészségesebb belső tereket megálmodni, ahol az emberek kiteljesedhetnek. A Tarkett Human-Conscious DesignTM elnevezésű jövőképének épp ez az alapja. Ezzel kötelezzük el magunkat az iránt, hogy kiállunk a jelenlegi és a jövőbeli nemzedékek mellett. Olyan padlóburkolatok és sportfelületek létrehozásához, amelyek jók az embereknek és a bolygónak is. És hogy ezt minden nap így csináljuk majd. A Note Design Studióval életre keltettük a Natural Bondot. A svéd tervezőcsapattal való együttműködés eredménye a 2020-as Stockholmi Bútor- és Világítástechnikai Vásáron került bemutatásra.

Tarkett flooring composition from note design studio

PLAY & NATURAL BOND

„A Natural Bond a társadalom fenntartható és körforgásos gazdaságra való átállásának megnyilvánulása” – magyarázza Florian Bougault, a Tarkett művészeti vezetője és a PLAY projektvezetője. „Elsősorban a Körforgásos kínálatunkat, a leginkább körforgásos padlóinkat támogatja. Ők a mi fenntarthatósági hőseink. Már a kezdetektől körforgásosra terveztük a kollekció összes darabját; ehhez kiváló, ftalátmentes anyagokat használtunk. Emellett világos stratégiát dolgoztunk ki a visszavételükre és újrahasznosításukra vonatkozóan.”

 

Carpet fluff

A fenntarthatóság hősei

A Tarkett egyik fenntarthatósági hőse az új generációs iQ Natural padló, a világ első biotulajdonságú PVC padlóburkolata. A fosszilis nyersanyagok megújuló biomasszával való helyettesítésének köszönhetően 60%-kal csökkentettük az iQ Natural kollekció üvegházhatásúgáz-kibocsátását[1] az átlagos homogén PVC padlókhoz képest.[2]Másik példa pedig a 94%-ban természetes nyersanyagból (lenmagolaj, fa- és parafaliszt, gyanta, juta és ásványi anyagok) készült linóleumpadlóink, amelyeket az olaszországi Narniban található, alacsony szén-dioxid-kibocsátású üzemünkben hasznosítunk újra. Hasonlóképpen, a Desso AirMaster modulszőnyegeink hátoldala is újrahasznosított anyag felhasználásával készül, ezért a vízkezelő iparból származó újrahasznosított mészkőnek köszönhetően teljes mértékben újra tudjuk hasznosítani azokat a waalwijki üzemünkben, Hollandiában. „Körforgásos kínálatunk lehetővé teszi az ügyfeleink számára, hogy teljesítsék fenntarthatósági ambícióikat, csökkentsék ökológiai lábnyomukat, és megőrizzék a Földünk erőforrásait, miközben egyszerre élvezik padlóink szépségét, tartósságát és teljesítményét” – fejti ki Bougault.


 
Tarkett flooring composition from note design studio

Úton a körforgásos jövő felé

Tovább fogjuk bővíteni körforgásos kínálatunkat, áthelyezzük a hangsúlyt termékeink és rendszereink átalakítására. A körforgásos gazdaságra való átállás nem könnyű folyamat – befektetést, tudományos hátteret, gondolkodásmód-váltást igényel, valamint együttműködést az értéklánc teljes hosszában. Mi azonban rendelkezünk a kellő elszántsággal és erőforrásokkal , ezért hisszük, hogy sikerrel járunk! Így végül még több fenntartható megoldást kínálhatunk majd ügyfeleinknek, csökkenthetjük ökológiai lábnyomunkat és hozzájárulhatunk a jövőbeli generációk virágzásához.


*[1] Az A és C modulok alapján az S-P-01508 számú EPD-nkről újrafeldolgozási szcenárió a ReStart®-on keresztül, összehasonlítva az általános EPD-ERF-20180176-CCI1-EN-nel és egy égetési szcenárióval.
[2] 2011 utáni (ftalátmentes) homogén PVC padlóink a használatot követően újrahasznosíthatók.

Tudatos döntések. Az emberekért és a bolygóért.
Tarkett Human-Conscious DesignTM

Még több fenntarthatósági történet

Kapcsolódó kollekciók