A Tudományos alapú célok kezdeményezés (Science Based Targets initiative – SBTi) jóváhagyta a Tarkett 2030-ra vonatkozó ambiciózus klímavédelmi céljait

A Tudományos alapú célok kezdeményezés (Science Based Targets initiative – SBTi) jóváhagyta a Tarkett 2030-ra vonatkozó ambiciózus klímavédelmi céljait

13 Január 2023

A Tarkett a mai napon jelentette be, hogy a Tudományos alapú célok kezdeményezés (Science Based Targets initiative – SBTi) jóváhagyta a vállalat rövid távú, tudományos alapokon nyugvó kibocsátáscsökkentési céljait*.

A Tarkett elkötelezte magát az iránt, hogy 2030-ra a 2019-es bázisévhez képest 50%-kal csökkenti az 1. és 2. alkalmazási körbe tartozó üvegházhatású gázok (ÜHG) abszolút kibocsátását. A Tarkett emellett azt is vállalja, hogy ugyanezen időszakra vonatkozóan 27,5%-kal csökkenti a megvásárolt árukból és szolgáltatásokból, valamint az eladott termékek életciklus végi kezeléséből származó, 3. alkalmazási körbe tartozó üvegházhatású gázok abszolút kibocsátását**.

Ez teljes mértékben összhangban van a Párizsi Megállapodás globális felmelegedés korlátozására irányuló célkitűzésével. Összességében a Tarkett klímavédelmi ütemtervének célja, hogy 2030-ra 30%-kal csökkentse az üvegházhatású gázok kibocsátását a teljes értékláncában, beleértve a Tarkett teljes üvegházhatásúgáz-kibocsátásának 90%-át kitevő, 3. alkalmazási körre vonatkozó kibocsátást***.

Arnaud Marquis, a Tarkett fenntarthatósági és innovációs igazgatója így fogalmazott: „Sürgősen fel kell lépni a klímaváltozás ellen. A legújabb klímatudományi eredmények szerint még mindig lehetséges a globális hőmérséklet-emelkedést 1,5 °C-ra korlátozni, de veszélyesen közel vagyunk ahhoz, hogy elérjük ezt a küszöbértéket. A teljes értékláncra vonatkozó éghajlati célok kitűzése valamennyi fél számára előnyös, hiszen mind a saját, mind ügyfeleink üvegházhatásúgáz-kibocsátásának csökkentését elősegíti. A Tarkett partnerségi együttműködés keretében dolgozik az érdekelt felekkel azon, hogy közösen alakítsák ki a „játékszabályokat”. A kevesebb hulladék és az alacsonyabb kibocsátás alkotja a két alapvető tengelyt, amely mentén a teljes építőipar átalakítása érdekében dolgozunk. Az SBTi jóváhagyása újabb bizonyítéka annak, hogy klímavédelmi törekvéseink helyesek!”

* A Tudományos alapú célok kezdeményezés (Science Based Targets initiative – SBTi) a CDP, az ENSZ Globális Megállapodás, a Világ Erőforrásai Intézet (World Resources Institute – WRI) és a Természetvédelmi Világalap (Worldwide Fund for Nature – WWF) együttműködése. Az SBTi meghatározza és elősegíti a tudományosan megalapozott célmeghatározás legjobb gyakorlatát, emellett függetlenül értékeli és jóváhagyja a vállalatok célkitűzéseit az alacsony szén-dioxid-kibocsátású gazdaságra való áttérés felgyorsítása érdekében. ** A célhatár magában foglalja a biogén, földterületekhez kapcsolódó kibocsátásokat és a bioenergia-alapanyagokból származó elnyeléseket.

*** A 3. alkalmazási körbe tartozó kibocsátások az értékláncunkban végbemenő olyan tevékenységekből származnak, mint például a nyersanyagok beszállítóink által történő kitermelése és feldolgozása, az áruk szállítása során és az életciklus végén keletkező kibocsátások.