Demenciabarát terek tervezése

Demenciabarát terek tervezése

Miért igényel a demencia külön tervezést?

Fontos szem előtt tartani, hogy az egyre idősödő népességben az embereknek jelentős számban kell megküzdeni a demenciával, illetve a gyengülő képességekkel. A demencia elsődleges következményei közé a memóriaproblémák, a gyengülő információfeldolgozás és a romló kommunikáció sorolhatók. Ezekkel gyakorta együtt jár a romló látás, illetve a környezet felismerése vagy a tárgyak háromdimenziós érzékelése terén jelentkező problémák. 
Az idős kor és a demencia hatásainak csökkentését szolgáló tervezés jelentősen javíthatja minden érintett életminőségét

Amikor az idősek lakóhelyiségeinek kialakításáról van szó, minden belsőépítészeti rendszernek meg kell felelnie a műszaki szabványoknak, ugyanakkor kényelmes, megnyugtató környezetet kell biztosítania az ott lakók számára.

A demenciabarát tervezés által támasztott kihívás jobb megértése és átélése érdekében próbálja ki a „THROUGH THEIR EYE” (AZ Ő SZEMÜKKEL) virtuális valóság élmény platformunkat, amely a felhasználók számára lehetővé teszi az idősgondozó otthonok környezetének megismerését, és annak megtapasztalását, hogy a belsőépítészet és a padlóburkolat választás milyen hatást gyakorol a demenciával élőkre.

ment and experience the impact of interior design and flooring choices on people with Dementia.

Kulcsfontosságú tervezési alapelvek

A demenciabarát tervezés alapelvei az alkalmazott minták, kontrasztok és színek használatán alapulnak, amelyek könnyebben érzékelhetővé teszik a környezetet az idősek és különösen a demenciával élők számára.

Íme néhány példa arra, hogy mit SZABAD és mit NEM:

  • HASZNÁLJON egyszínű mintákat, finom mintázatú anyaghatásokat
  • VÁLASSZON finom erezetű és csomómentes fa mintázatokat, a demencia útmutatónak megfelelően
  • KERÜLJE a zsúfolt mintákat, a sötét színeket és az erős kontrasztú mintázatokat

 

  • VEGYÍTSE a különféle mintázatokat és színeket a demenciabarát kombinációk kialakításához 
  • HASZNÁLJON kontrasztot a padló és a falak között a 3D érzékelés javítása érdekében

 

  • HASZNOSÍTSA a fényvisszaverési értéket (LRV) az útvonalak kialakításához vagy a potenciális veszélyek izolálásához 
  • NE hozzon létre vizuális akadályokat, amelyek visszatartanak a mozgástól

Készítettünk egy útmutatót, hogy az idősgondozási környezet megteremtésén dolgozó építészek, tervezők és az idősgondozó otthonok vezetői jobban megérthessék az idősödés által okozott változásokat, különösen akkor, ha azokhoz demencia is társul. A célunk az, hogy segítsünk abban, hogy az ilyen környezeteket a lehető legnagyobb támogatást nyújtsák, ahol a padlóburkolat kulcsszerepet tölt be.

Demenciabarát Tarkett padlók

Mindezt szem előtt tartva, a tervezőink olyan demenciabarát padlókat és falakat készítenek, amelyek nem súlyosbítják a problémákat vagy a nyugtalanságot, és amelyek javítják a tájékozódó képességet és a térérzékelést, lehetővé téve az idősek számára, hogy könnyebben közlekedjenek és önállóbban boldoguljanak.
Melegséget sugárzó és megnyugtató padlókat, melyek dizájnjai elősegítik a jó közérzet érzetének megteremtését.

picto ​              

  A demenciabarát padlók és falak mintáját és dizájnját kiértékelte a Stirling egyetem Dementia Services Development Centre (DSDC) intézete, és 1a vagy 1b besorolást adott nekik (a legalkalmasabbak a demenciával élők számára)
 

  • 1a: Az ebbe a kategóriába tartozó borítások mintázatlanok, és szabadon használhatók.
  • 1b: Az ebbe a kategóriába tartozó borítások részben mintázatlanok (minimális textúra vagy foltok és/vagy minimális kontraszt a foltok/minták között, fahatások csomók nélkül), és általánosságban használhatók a beltéri tervezési rendszerekben.

Ami a fényvisszaverési értéket (LRV) érinti, a padlóburkolati dizájnjaink 10-40% közötti értékekkel rendelkeznek a csillogás megelőzése érdekében, amire az idősek szeme különösen érzékeny.

Ismerje meg a megoldásainkat

HETEROGÉN PADLÓK

A heterogén PVC padlók kiváló tartósságot kínálnak a nagy igénybevételnek kitett területekre, és kreatív megoldásokat biztosítanak a demenciabarát beltéri tervezéshez.

HOMOGÉN PADLÓK

A kompakt homogén PVC padlóburkolatok ellenálló és rendkívül tartós megoldásokat jelentenek a nagy és nagyon nagy igénybevételnek kitett területek számára, és az ellenálló képességük és a könnyű tisztíthatóságuk miatt különösen javasolt az alkalmazásuk az egészségügyi vonatkozású környezetekben.

AKUSZTIKUS PADLÓK

Az idősgondozási létesítményekben a zaj nyugtalanságot kelt, és akadályozhatja a lakótársakkal való interakciókat. Ezért fontos, hogy a zajszintek csökkentésére akusztikus padlóburkolati megoldásokat és zajelnyelő anyagokat használjanak.

BIZTONSÁGI PADLÓK

A megfelelő csúszásgátló padlóburkolatok megválasztásával megelőzhetők a balesetek, és általános biztonság biztosítható azokon a területeken, ahol fennáll az elcsúszás és az elesés veszélye. A biztonsági padlónak köszönhetően mind a bentlakók, mind az ott dolgozók számára csökkenthető az elcsúszás és az elesés veszélye.

FALVÉDELEM

A rugalmas, egyszerűen felrakható és karbantartható falburkolatainkat a folyosók és a lakóhelyiségek számára terveztük, és azok színben tökéletesen passzolnak a padlóburkolatainkhoz a demenciabarát tervezési ajánlásoknak megfelelően.

VIZES HELYISÉG MEGOLDÁSOK

A falburkolatokból, padlókból és kiegészítőkből álló teljes vizes helyiség megoldásaink könnyebb mozgást, biztonságot és komfortot biztosítanak, és azzal a megnyugtató érzéssel szolgálnak a csökkent mozgásképességű idősek számára, hogy biztonságosan és könnyen tudnak tisztálkodni.

Legyünk gyakorlatiasak