PI_EMEA_IPC_header

Fertőzés elleni védekezés és padlóburkolat

A fertőzések elleni védekezés és a padlóburkolat-választás fontossága az egészséges helyiségek érdekében

A Covid-19 járvány kihangsúlyozta a kézhigiénia és a tisztítási protokollok fontosságát a vírus átvitelének megelőzése szempontjából. Arra is rávilágított, hogy a fertőzés megelőzés és a fertőzések elleni védekezés (IPC) mennyire alapvető fontosságú az egészségügyi és idősgondozási környezetekben a fertőzések és az antimikrobiális rezisztencia megállítása érdekében. Ezért a megfelelő padló és falburkolat választás kritikus a rendszeres tisztítási eljárások hatékonysága szempontjából.

A Tarkett évtizedek óta elkötelezett amellett, hogy olyan innovatív padlóburkolati megoldásokat fejlesszen ki, amelyeknél az emberek jelentik a legfontosabb szempontot.
A barátságos és higiénikus környezet révén garantáljuk a betegek biztonságát, javítjuk az egészségügyi dolgozók munkavégzési körülményeit és könnyebbé tesszük a takarítók életét, ez az, amit „embertudatos tervezésnek” nevezünk.
Ez azt is jelenti, hogy segítünk az egészségügyi környezetek számára megfelelő padlók kiválasztásában.
Szakértőink útmutatást nyújtanak a kórházakban a fertőzések megelőzését és a fertőzések elleni védekezést leginkább segítő padlók kiválasztásához.

A fertőzések elleni védekezés szerepe

A fertőzés terjedése és az antimikrobiális rezisztencia (AMR) óriási fenyegetést jelentenek a közegészségre. Mindkettő kezelése állandó kihívást jelent minden egészségügyi létesítmény számára.

  • ​​​​Évente tíz kórházi betegből egyet érintenek az egészségügyi ellátáshoz kapcsolódó fertőzések (HAI), ami Európa szerte 4 millió beteget jelent
  • Európában évente 37.000 haláleset hozható összefüggésbe a HAI-val, ezek 70%-át az antibiotikumnak ellenálló mikroorganizmusok, a „szuperbaktériumok” okozzák

Forrás: World Health Organization

A hatékony fertőzés megelőzés és fertőzés elleni védekezés meggátolja az egészségügyi ellátáshoz kapcsolódó fertőzések (HAI) és az antimikrobiális rezisztencia terjedését.

A multirezisztens baktériumok óriási fenyegetést jelentenek a közegészségre (1995 és 2005 között 25%-ról 60%-ra nőtt), és 2050-ig évente 10 millió ember halálát idézhetik elő.
Ezért a fertőtlenítőszerek és antibiotikumok túlzott mértékű felhasználása elősegítheti az antimikrobiális rezisztencia kialakulását, és feltételezhetően kockázatot jelent az emberi egészség számára.

Azonban ezekre a biocid termékekre nem feltétlenül van szükség a megfelelő tisztítási protokoll megléte esetén.

 

Az IPC kulcsszerepe a kórházakban

A fertőző betegségek mintegy 80%-a a fertőzött felületeket megérintő, piszkos kezek útján terjed (Forrás: CDC, Center for Disease Control and Prevention).
A fertőzések átvitele szempontjából a kezek és a felületek megérintése jelentik a legkritikusabb tényezőket, ezért létfontosságú azok tisztántartása. Ez elengedhetetlenül fontossá teszi a megfelelő kézhigiéniát és a környezetbarát tisztítási eljárások alkalmazását. Mindkettő a fertőzés elleni védekezés alapvető óvintézkedését jelenti.

Bár a padlók HAI-ra gyakorolt hatására nincsenek bizonyítékok, kevés érintkezést feltételező felületekként a kiválasztásnál az alábbi szempontokat kell figyelembe venni:

  • a szennyeződésekkel szembeni ellenállás és a szennyeződés-összeszedési képesség
  • könnyű tisztíthatóság és a fertőtlenítési protokollokkal való kompatibilitás.

Jó környezeti higiénia

1. Kritikus fontosságú a megfelelő felületek kiválasztása

A megfelelő kórházi higiénia szempontjából az elsődleges követelmény az, hogy az egészségügyi környezetben található minden felület, tárgy és felszerelés tisztítható legyen.
Ezért elengedhetetlenül fontos, hogy megfelelő anyagokat válasszanak a padlókhoz és a falakhoz.
Az alacsony kockázatú területeken, pl. a bejáratoknál, az irodákban és a kiszolgáló területeken, a padló- és falburkolatok kevésbé vannak kihatással az IPC-re, ám a klinikai területeken körültekintően kell kiválasztani azokat, hogy megkönnyítsék a tisztítást.

A klinikai területeken a padló- és falburkolatokkal szemben támasztott követelmények

  • Sima és nem porózus felület, minimális illesztésekkel a szennyeződés lerakódás megakadályozása érdekében (ami megfelelő táptalajt biztosít a mikroorganizmusok számára)
  • Vízzáró fektetés tökéletes ívkialakítással és meleghegesztett illesztésekkel a nagyobb tartósság érdekében
  • Ellenálló képesség a fertőtlenítőszerek ismételt használatával szemben, mint pl. a kvaterner ammóniumvegyületek, az alkohol, a fehérítő és a hidrogén-peroxid
  • Könnyen javítható anyag Sérülés esetén helyszíni javíthatóság és tömíthetőség a teljes padló kicserélése nélkül

2. A megfelelő tisztítási protokollok meghatározása

A megfelelő felületek biztosítása után fontos meghatározni és megvalósítani a megfelelő tisztítási protokollokat.

A tisztítás kulcsfontosságú a hatékony IPC szempontjából
Sohasem szabad megfeledkezni róla, hogy a jó protokoll alapját az összes felület megfelelő tisztántartása jelenti.
Ez a por és a szennyeződések száraz mopos eltávolítását jelenti, amit a tisztítószeres, nedves mopos tisztítás követ.
A padlók kevés érintkezést feltételező felületeket jelentenek, amelyeket a betegek/bentlakók vagy az egészségügyi személyzet tagjai ritkán érintenek meg a kezükkel. Alapesetben nincs szükség fertőtlenítőszer használatára, és az alapos tisztítás is elegendő.

A tisztítás után csak akkor fertőtlenítsen, ha az valóban szükséges
Fertőtlenítésre - a hatékony tisztítást követően - csak a klinikai területeken és nagy fertőzésveszély vagy járvány esetén van szükség.
Azonban a fertőtlenítésnek alapos tisztítás nélkül nincs értelme, mert a legtöbb fertőtlenítőszernek szerves anyagok jelenlétében gyorsan csökken a hatékonysága.

Emellett a tisztító- és fertőtlenítőszerek emberi egészségre és környezetre gyakorolt káros hatásai miatti aggodalom arra késztetett bennünket, hogy megvizsgáljuk a „zöld” tisztítási módszerek kidolgozásának lehetőségét.

 

“ A padlóburkolatok esetében az a legfontosabb, hogy tisztán és szennyeződésmentesen tartsuk azokat. A fertőtlenítést a nagy kockázatot jelentő területekre kell korlátozni. Nincs semmilyen haszna annak, ha a fertőtlenítőszereket más zónákban használjuk, ahol azok egyszerűen csak beszennyezik a padlót.

Christine Huddlestone, Vezető egészségügyi menedzser, aki 20 éve dolgozik a tisztításért felelős mikrobiológiai technikusként a Douai kórházban, Franciaországban

A Tarkett együttműködik a Clean Hospitals hálózattal a jobb tisztítási protokollokért

További lépésként és annak érdekében, hogy hozzájárulhassunk a legjobb gyakorlat kidolgozásához, 2020-ban csatlakoztunk a Clean Hospitals hálózathoz azzal a céllal, hogy elősegítsük a kórházi higiénia javítását, és bizonyítékokon alapuló megközelítési mód útján támogassuk az innovatív, hatékony és fenntartható tisztítási protokollokat.

A megfelelő padlók kiválasztása

Bár a padlóburkolatok minden egyes kategóriájának megvan a maga előnye, a nagy fertőzésveszélyt jelentő területekre a PVC tekercsek jelentik a legjobb megoldást.

Tarkett's iQ ranges of homogeneous vinyl roll fit perfectly into operating theatres.

iQ kollekciók a súlyos és nagy kockázatot képviselő területekre

Az iQ homogén PVC tekercs kollekcióink jelentik a legjobb padlóburkolati megoldást az olyan nagy követelményeket támasztó területekre, mint a műtők és az ellenőrzött környezetek.

  • Kiváló tisztíthatóság - A sima felület a legmagasabb szintű higiéniát garantálja - amit a Fraunhofer Institute is igazolt
  • Tökéletesen vízzáró - A páratlan flexibilitás tökéletes ívkialakítást, meleghegesztést és könnyű javíthatóságot tesz lehetővé
  • Tartós illesztések - A varratok szétválását megakadályozó, kiváló (a szabványt háromszorosan meghaladó) varraterősség
  • Kiváló ellenállás a vegyszerekkel szemben - Ellenáll a legerősebb fertőtlenítőszereknek (pl. kvaterner ammóniumvegyületek, alkohol, fehérítő, hidrogén-peroxid stb.)
  • Átfogó megoldás a padlók és falak számára - Könnyen összepászíthatók és melegen hegeszthetők (ProtectWall és Wallgard) a tökéletesen vízzáró rendszer érdekében

 

Padló- és falburkolati megoldások kollekciója minden területre, azok kockázati szintjétől függetlenül

A kórházak és egészségügyi létesítmények különféle terekkel rendelkeznek, a nagy forgalmú zónáktól, pl. bejáratok, kezdve az adminisztratív területekig, betegszobákig, vagy akár a zuhanyozókig és vizes helyiségekig.. E terek mindegyike eltérő igényekkel rendelkezik.
Mi átfogó fal- és padlóburkolat kollekciókkal szolgálunk az egészségügyi környezet által támasztott igények kielégítésére.

Mi a helyzet a biocid anyagokkal?

A biocid anyagok ellentmondásos témát jelentenek. Ezek hatékonysága nem bizonyított, és fölösleges használat esetén fennáll az antimikrobiális rezisztencia elősegítésének kockázata.

  • A vírusok eltérnek a baktériumoktól. És az antibiotikumokhoz hasonlóan, az antibakteriális termékek is hatástalanok a vírusok ellen.
  • Sőt, az antibakteriális szerek (antibiotikumok és biocid anyagok) túlzott vagy nem megfelelő használata antimikrobiális rezisztenciához vezethet.
  • Bár számos antimikrobiális impregnált termék (pl. felületborítások, festékek és függönyök) kapható, jelenleg nem áll rendelkezésre egyértelmű adat, amely alátámasztaná az egészségügyi ellátáshoz kapcsolódó fertőzésekkel szembeni hatékonyságukat.
  • Azonkívül a használatuk és szerepük leírására gyakran használt szabványok, pl. az ISO 22196, nem alkalmasak az antimikrobiális felületek tesztelésére.

A Tarkett biocid anyagokkal kapcsolatos állásfoglalása

Megállapítottuk, hogy a biocid anyagok használata nagy veszélyt jelent az egészségre és a környezetre, ezért a következő döntéseket hoztuk:
2013-ban megszüntettük az antimikrobiális anyagok hozzáadását a padlóburkolat gyártás során
• Aktívan támogatjuk a megfelelő tisztítás fontosságát
• Azt javasoljuk, hogy fertőtlenítőszereket csak ott és akkor használjanak, ahol és amikor szükséges
• Támogatjuk az olyan alternatív megoldásokat, amelyek kevésbé támaszkodnak a vegyszerekre és a fertőtlenítőszerekre, mint például
a mikroszálas mopok vagy a gőztisztítás.

 

Dokumentició letöltése