Hajsza az aranyért: A Tarkett Cradle to Cradle® modulszőnyegeinek útja

Hajsza az aranyért: A Tarkett Cradle to Cradle® modulszőnyegeinek útja

A Cradle to Cradle® ökodizájn filozófia hasznosítása játssza a központi szerepet a Tarkettnek a körforgásos gazdaság kiépítésére tett erőfeszítéseiben, bemutatva elhivatottságunkat a hulladékmentes tervezés, az anyagok folyamatos optimalizálása és annak elősegítése érdekében, hogy termékeink biztonságosan újrahasznosíthatók legyenek élettartamuk végén. A Tarkett EcoBase-hátlappal rendelkező modulszőnyegei Cradle to Cradle® Gold tanúsítványának megszerzését célzó munkánk jól példázza azt, hogyan emeljük a következő szintre Cradle to Cradle®-ambíciónkat.

Desso carpet tile ingredients

A kihívásra a válaszunk: innováció

A Tarkett modulszőnyegei esetében a Cradle to CradleTM tanúsítvány elérésének elsődleges akadálya a (szőnyegiparban széles körben elterjedt) bitumen hátoldal volt, amely nyersolaj-származék összetevőket tartalmaz, és nem hasznosítható újra. A modulszőnyegek kérdésének rövidre zárásához fontos volt egy más fajta, egészségesebb és fenntarthatóbb hátoldal megtalálása. Jelentős kutatás és fejlesztés, valamint az ivóvízben lévő mészkő átalakítására tett hihetetlen együttműködést követően megszületett EcoBase hátoldalunk. „Az EcoBase valódi áttörést jelentett a modulszőnyeg-gyártásban”, mondja Sandy Bentmim, a Tarkett fenntarthatósági projektmenedzsere. „Egészségesebb, újrahasznosítható anyagokból készül, és többször is újrahasznosítható minőségromlás nélkül, ami elősegíti a természetes erőforrások megőrzését.”

Airmaster Atmos carpet tiles installed in a workplace space

Eredményesség

Az EcoBase megfelel a Cradle to Cradle® Gold tanúsítvány valamennyi feltételének, és 100%-ban pozitívan értékelt anyagai révén az egészséges anyagok között platina szintet ért el. Teljes mértékben újrahasznosítható erre a célra épült gyártósorunkon, Waalwijkben. Emellett az EcoBase-hátoldalú szőnyeglapok újrahasznosítása gyártási ciklusonként legalább 20%-kal nagyobb CO2-megtakarítást jelent a cementiparhoz kapcsolt hő- és villamosenergia-termeléséhez képest. Ma modulszőnyegeik 62%-a készül alapkivitelben EcoBase-hátoldallal, és ez az arány folyamatosan emelkedik.

Desso carpet recycling centre in Waalwijk, Netherlands

Együttműködés új célok eléréséért

A történet azonban itt nem ér véget. Együttműködtünk a regeneratív fonalgyártó Aquafil céggel egy természetes pigmentcsalád kifejlesztésében AirMaster kollekciónkhoz, aminek eredményeként minden EcoBase hátoldalú AirMaster szőnyegünk arany minősítést kapott 2015-ben. Tovább bővítjük a választható színek skáláját. Együttesen 2019-ben rövidre zártuk a Tarkett modulszőnyegek kérdéskörét egy úttörő technológia kifejlesztésével waalwijki  üzemünkben, amellyel a szövet és a hátoldal szétválasztható, és megőrizhető a szövet 95%-os tisztasága. Az iparágban vezető innováció jelentette a következő állomást a Cradle to Cradle tanúsítvány felé vezető úton, és jelentős lépés az anyagok értékének a hulladékképződés megelőzésével történő maximalizálása és a természetes erőforrások megőrzésének elősegítése céljából.

Just another way we're
Doing Good. Together

Még több fentarthatóságról szóló cikk

iD Revolution kollekció
Éghajlatváltozás

Tudjon meg még többet arról, hogy milyen lépéseket teszünk az éghajlatváltozást érintően, meggyorsítva az erőfeszítéseinket azokon a területeken, ahol a legnagyobb pozitív hatást érhetjük el.

Collected post-use flooring at IKEA store
Úttörő munka a használat utáni újrahasznosításban: az IKEA-történet

Fedezze fel, hogyan vagyunk mi úttörők a homogén vinyl padlók használat utáni újrahasznosításában.

Linoleum paste at our Narni factory
Úton a karbonsemlegesség felé a Tarkett Linóleummal

Fedezze fel, hogyan optimalizáljuk folyamatosan termékeink szénlábnyomát - egész életciklusuk alatt.