iQ Natural padlóburkolat

egy lépés a karbonsemleges társadalom felé

A természet jelenti a következő generációs iQ Natural központi elemét.

Ezért ezt a padlót arra terveztük, hogy amennyire csak lehet tiszteljük a természetet, és mert a színválasztékot is a természet inspirálta.
A természet az, amely olyan megújuló nyersanyagokat kínál, melyekkel felválthatók az iQ Natural PVC padlókhoz használt fosszilis nyersanyagok. Ez a fahulladékból készülő biomassza (nem konkurál az élelmiszergyártással). 
A természet az, amely az iQ Natural terméknél már évek óta használt bio lágyítót kínálja.
És ugyancsak a természet színei és tájai azok, amelyek a tervezőket egy olyan kollekció megálmodására ösztönözték, amely harmóniát és jó közérzetet teremt.
A Tarkett mindig is elkötelezett volt a fenntartható megoldások biztosítása mellett, és meg van győződve róla, hogy a környezettudatos PVC az egyik legjobb választást jelenti az éghajlatváltozás által teremtett kihívásoknak és az építészeti követelményeknek való megfelelés szempontjából.
Fedezze fel, hogyan képzeljük el az iQ Natural PVC padlónk következő generációját, amely az üvegházhatású gázok kibocsátásának 60%-os csökkentését kínálja a más, hasonló padlóburkolati megoldásokhoz képest*.
* A homogén padlóknak az Elasztikus padlók európai gyártóinak intézetétől (ERFMI) kapott általános Környezetvédelmi terméknyilatkozataival (EPD) való összehasonlítás alapján.

Padlóburkolati megoldás az üvegházhatású gázok kibocsátásának 60%-os csökkentésével*

* Az átlagos homogén PVC padlókkal való összehasonlításban. * A homogén padlóknak az ERFMI-től kapott EPD-jével való összehasonlítás alapján.

Ismerkedjen meg a tömegmérleg alapelveivel

Ökotervezésű PVC padlóburkolat

Termékeinket a ciklikus gazdaság alapelveit szem előtt tartva tervezzük meg. Az ökotervezés egyben a megfelelő alapanyagok kiválasztását is jelenti.

Az iQ Natural következő generációja jelentős innovációt képvisel ebből a szempontból, ez a világ első biotulajdonságú PVC-ből – Biovyn™ - készülő padlója, amely 100%-ban megújuló biomasszával helyettesíti a fosszilis nyersanyagokat, és amely a tömegmérleg alapelvei szerint készül. A biomassza fahulladékból készül, amely nem konkurál az élelmiszergyártással.

A biotulajdonság azt jelenti, hogy az anyag a tömegmérleg alapelvei szerint bizonyos mennyiségű bioalapú nyersanyagból áll. Ennek előállítása olyan gyártórendszerben történik, amely biomasszát használ a fosszilis nyersanyagokkal párhuzamosan. A gyártás során ezt a két alapanyagot összekeverik a rendszerben, és a bioalapú rész „hozzájárul” az adott végtermékhez. A teljes ellátási láncban történő beszerzést egy harmadik fél, a Roundtable on Sustainable Biomaterials (RSB) tanúsítja, a késztermék fenntarthatóságának és hitelességének biztosítása érdekében.

A tömegmérleg elv lehetővé teszi a „zöld átállást” a meglévő gyártási infrastruktúrán belül, ami nem igényli az új gyártóüzemek erőforrás-intenzív fejlesztését, és ez most alapvető fontosságú eszközt jelent a zöld átállás felgyorsításához.

Az iQ Natural minden egyes felhasznált négyzetméterrel hozzájárul a fosszilis nyersanyagokról a megújuló nyersanyagokra való átálláshoz – ami további lépést jelent a ciklikus, karbonsemleges társadalom felé. Ugyanakkor a műszaki és karbantartási jellemzők megőrzik a már ismert kiváló minőségi szintet.

 

A Roundtable on Sustainable Biomaterials (RSB), a globálisan elismert, fenntarthatóságot vizsgáló, független szervezet az iQ Natural (BiovynTM ) termék gyártásához használt új nyersanyagoknak és magának az iQ Natural terméknek a tanúsítását egyaránt elvégezte. Az RSB a fenntarthatósággal foglalkozó, az egész világon bizalomnak örvendő, a szakértők által magasra értékelt, elismert nemzetközi szervezet, amely a bioalapú és korszerű anyagok és üzemanyagok, valamint a biomassza fenntartható előállításának tanúsítását végzi. Az iQ Natural kifejlesztése közben szorosan együttműködtünk az RSB-vel, hogy az tőlünk függetlenül tanúsítsa a társadalmi és környezetvédelmi szempontból egyaránt fenntartható termékek előállítása iránti elkötelezettségünket. Az iQ Natural az első padlóburkolat, amely megkapta az RSB tanúsítványát.

Karbonsemleges gyártás

A gyártás karbonmentesítése  az energiafogyasztási modell átalakítását jelenti. Ez jelentheti az éghajlatváltozás elleni küzdelemben fő hajtóerejét.

A svédországi Ronneby-ben működő üzemünk, ahol az iQ Natural kollekció is készül, már több éve fosszíliamentes elektromos áramot használ.

2019 során jelentős beruházásokra került sor a gyártási műveletekhez használt hő előállításához használt fosszilis tüzelőanyagoktól való függőség csökkentése érdekében. A két olajégőt eletromos változatokra cseréltük, ez várhatóan csaknem 4000 tonna CO2-vel csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását, ami 849 személyautó egy évi használatának vagy 4000 Párizs és New York közötti oda-vissza repülőútnak felel meg.

Az iQ Natural gyártásához kapcsolódóan fennmaradó, nagyon alacsony üvegházhatású gáz kibocsátást (9 tonna) ellensúlyozzák a TAMBOPATA rezervátumot támogató REDD+ projektek.*

Mindez karbonsemlegessé teszi az iQ Natural gyártását.

* A Tarkett támogatja a Tambopata-Bahuaja Biodiverzitási Rezervátumot, hogy növelje a REDD+ projektek ismertségét, illetve megfelelő lépéseket tegyen az éghajlatváltozás ellen és a biodiverzitás növelésére, illetve hogy felelősen támogassa a mezőgazdasági és társadalmi méltányosságot.

A hurok lezárása

Elkötelezetten arra törekszünk, hogy teljesen a ciklikus gazdaság részét képező vállalattá váljunk, amely a hulladékot erőforrásként használja fel.

Az újrahasznosítás a ciklikus átmenet sarokkövét jelenti, és hatékony módszert biztosít az erőforrások megóvásához, a hulladékok csökkentéséhez és az üvegházhatású gázok kibocsátásának megakadályozásához. A meglévő anyagok átalakítása ténylegesen kevésbé energiaigényes, mintha teljesen új nyersanyagokból, az alapoktól kezdve állítanák elő azokat.

A Tarkett ReStart® visszavételi és újrahasznosítási programja segítségével olyan rendszereket működtetünk Európa szerte, ahol a PVC padlók lerakásából származó hulladékokat összegyűjtjük és elküldjük az újrahasznosító központjainkba.

Ezenfelül a PVC padlók használat utáni újrahasznosításának hatékonnyá tétele érdekében a Tarkett svédországi Ronneby-ben működő üzeme, ahol az iQ Natural kollekció is készül, a közelmúltban egy  innovatív ipari tisztítási módszert vezetett be. Ez lehetővé teszi, hogy a használt padlókat megtisztítsák a ragasztó és a beton maradványoktól, és ugyanolyan minőségű PVC granulátummá alakítsák át, mint a teljesen új alapanyagok.

Az iQ padlónkat az újrahasznosíthatóságot szem előtt tartva terveztük meg, és ezzel az új generációval aktívan hozzájárulunk a ciklusok lezárásához.

Röviden fogalmazva, az iQ Natural az életciklus minden egyes lépésénél kiválóan teljesít

iQ Natural sustainable vinyl flooring logo

A természet inspirálta dizájn

Az iQ Natural kinézetét és funkcióját inspiráló természetben gyökerező történet.

„A kreativitásnak nincs gazdagabb forrása a természetnél, ez az, ahonnan a tervezőink az inspirációt merítették az iQ Natural színárnyalataihoz.
A lágy, finom árnyalatok palettája, amely a szín a színen színek/árnyalatok/tónusok és a semleges színek kombinálásával finoman kényeztetik az érzékeket. Válasszon a Dawn, Crisp, Radiant, Relief és Dusk színcsaládokból, amelyeket tovább gazdagít a „Natural Flake” mintakompozíció által hozzáadott textúrája.
Az új „Natural Flake” minta egyrészt a téren belüli architektúrák kiemelését és kihangsúlyozását szolgálja, másrészt finomabbá teszi a színárnyalat kombinációk közötti átmeneteket. Mindegyik színárnyalat összekombinálható a saját színcsoportján belül vagy más iQ Natural csoportokkal, ami sokféleképpen közvetíti a dizájnt.”

Fedezze fel az 5 színcsaládot

És mindehhez hozzájönnek még a iQ termékcsaládunk jól ismert előnyei

Az iQ Natural egy másik iQ kollekció, amely használat közben mutatja meg a kiválóságát.
Egyszerű fektetés, hosszan tartó teljesítmény, higiénia, kiváló karbantartási jellemzők és megjelenés, amelyek egységesen harmonikus megoldássá teszik a terméket. A flexibilis és homogén konstrukciója ideális megoldássá teszi a hegesztéshez és az ívek kialakításához a kórházi területeken (folyosók, tisztaterek stb.), vízzáró és sima felületet és ezáltal olyan tereket biztosítva, amelyek biztonságosak és könnyen tisztán tarthatók a tökéletes higiénia érdekében. E jellemzők összességének köszönhetően az iQ Natural tökéletesen alkalmas a nagy fertőzési kockázattal rendelkező területekre. Ez egész élettartamra biztosítja a mindössze 2 mm-es vastag Tarkett iQ homogén PVC teljesítményét, amely anélkül képes kibírni több évtizedes folyamatos használatot, hogy azt a külleme megsínylené.
A nagyon alacsony VOC kibocsátásnak és a ftalátmentes összetételnek köszönhetően az iQ termékcsaládok azt a megnyugtató érzést keltik, hogy a padlóburkolat megoldás zárt térben nem gyakorol mérhető hatást a levegő minőségére.
És azokban a terekben, ahol kulcsfontosságú a zajkomfort, pl. iskolafolyosókon, óvodákban vagy középületekben, az iQ Natural Acoustic* lehet a megoldás. A 10-féle színben kapható iQ Natural Acoustic 15 dB lépéshangnyomásszint-csökkenést kínál.

Legyünk praktikusak!