Úton a karbonsemlegesség felé a Tarkett Linóleummal

Úton a karbonsemlegesség felé a Tarkett Linóleummal

Hogy segítsük Önt fenntartható épületek létrehozásában, emberbarát terek népszerűsítésében és a környezetvédelmi célok teljesítésében, folyamatosan optimalizáljuk termékeink karbonlábnyomát – azok teljes életciklusa során. Itt van például a Tarkett Linóleum, első termékünk a Cradle to CradleTM tanúsítvány felé, részben annak alacsony szén-dioxod-kibocsátást igazoló adatainak köszönhetően.

Karbonnegatív a nyersanyagok beszerzésétől a gyártásig

Tarkett 2.5 mm Linóleum termékünk karbonnegatív a ‘tervezéstől a kapuig’, beleértve a nyersanyagok kinyerését, szállítását és a Linóleum gyártását. És életciklusa során károsanyag-kibocsátása mindössze 2,75 kgCO2eq érték (ami egy 14 km-es* autóútnak felel meg) - négyzetméterenként.

Ezek az imponáló adatok tudományos háttérrel rendelkeznek, és egy elismert külső partner (UL**) tanúsítja őket. Ezek megtalálhatók a környezetvédelmi terméknyilatkozatban (EPD***). Az általunk kiadott EPD tanúsítja, hogy a legátláthatóbb, legpontosabb környezeti információkkal látjuk el Önt padlónkról, hogy  tájékozottan dönthessen a vásárlásról az anyagok értékelése során, ha szeretné csökkenteni az épületek széntartalmát****.

Linseed used on the production of our Linoleum flooring

2,5 mm vastag linóleumpadlónk a nyersanyag kinyerésétől a gyártásig a környezetbarát előnyök biztosítása érdekében túlmegy a nettó nulla szénkibocsátás elérésén azzal, hogy 0,58 kg CO2eq értéket távolít el a légkörből minden egyes legyártott négyzetméterrel. Ez elsősorban az általunk használt természetes és újrahasznosított anyagoknak, pl. a linóleumporoknak, a fa- és parafapadlóknak köszönhető. Mi állítjuk elő a helyszínen a felhasznált elektromosságot, valamint a biomasszából származó hőenergiát, kiemelve ezzel a napenergiát és a geotermikus energiát, optimalizálva az energiahatékonyságot gyártási tevékenységünk során.

Linoleum paste samples being colour tested

Kisebb karbonhatás a teljes életciklus alatt

A használati és karbantartási fázis is közelít a karbonsemlegesség felé, mivel Linóleum termékeinket már a kezdetektől úgy terveztük, hogy csak kevés karbantartást igényeljenek (kevesebb porszívózással és más elektromos eszköz használatával). Ezenkívül nincs szükség viaszra vagy fényezésre a teljes hasznos élettartama alatt. Ezenkívül ReStart® visszavételi és újrahasznosítási programunk révén begyűjtjük a felszedett Tarkett Linóleum terméket és új Tarkett padlóburkolatokban keltjük életre. 2,5 mm-es padlónk (fektetési hulladék) újrafelhasználási és újrahasznosítási potenciálja 8,2 kgCO2eq értéket***** takarít meg újrahasznosított négyzetméterenként. Példaként azt mondhatjuk, hogy egy 10 000 m²-es projekt fektetési hulladékának (átlagosan 10% fektetési hulladék) újrahasznosítása 8200 kgCO2eq értéknek felel meg, ami egy 41 000 km-es, tehát a Földet az egyenlítőn megkerülő autóút kibocsátásával egyenértékű. Ez egy példa arra, hogy hogyan segítjük Önt a körforgásos gazdaságra való átállásában és a karbonlábnyom csökkentésében. Jó az embereknek és a bolygónak.

*Forrás: ADEME 2020
**A UL egy EPD-programkezelő. A UL Environment olyan EPD-ket dolgoz ki, amelyek megfelelnek a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet (ISO) 14025 sz. előírásának.

*** EPD N°4789356590.101.1 https://media.tarkett-image.com/docs/EPD_Linoleum.pdf Elérhető az UL webhelyén: https://spot.ul.com/main-app/products/detail/5fb277f455b0e818bc21d7df?page_type=Products%20Catalog

**** A lekötött szén az épülethez használt építőanyagok életciklusával kapcsolatos CO2-kibocsátások teljes mennyisége.
***** A számítási módszer egy átlagos sima és dekoratív, 2,5 mm-es, 3,1 kg/nm felületi súlyú linóleumpadló elégetési forgatókönyvén alapul. A nyersanyag-helyettesítési számítások alapja az N°4789356590.101.1 sz. termékspecifikus EPD-nk.

Tarkett Human-Conscious DesignTM

More sustainable stories