Szőnyeg újrahasznosító központ

Szőnyeg újrahasznosító központ

Az emberek idejük 90%-át beltéri környezetben töltik munkával, tanulással vagy pihenéssel. A Tarkettnél az a küldetésünk, hogy kiváló minőségű, fenntartható padlóburkolati termékek megtervezésével segítsünk az egészségesebb, biztonságosabb, emberbarátibb belső terek megteremtésében. Különösen, termékeink egészségügyre és környezetre vonatkozó adataink folyamatos javításával arra törekszünk, hogy kiválogassuk a visszanyerhető, újrahasznosítható anyagokat, és azokat, amelyek új termékekben felhasználhatók.

A Cradle to Cradle® (Bölcsőtől-bölcsőig) tervezésre fókuszálva úgy állítjuk elő a termékeinket, hogy az segítse a természetes erőforrások megóvását és a klímaváltozás enyhítését.

EU Life program

A jelenlegi „vedd meg, használd és dobd el” lineáris modell tovább már nem tartható fent. Napjainkban Európában a használt szőnyegek 95-97%-a vagy a hulladéklerakókban vagy a hulladékégetőkben végzi. Az ilyen hulladékok jelentős része, különösen a nylon, nem képes biológiailag lebomlani, és a Cradle to Cradle® (Bölcsőtől-bölcsőig) alapelveknek megfelelően olyan tervezést igényel, ami lehetővé teszi, hogy a kedvező hatású újrahasznosítás céljából vissza lehessen vezetni a műszaki szférába, ahelyett, hogy a hulladéklerakóba kerülne.

A Tarkett a szőnyegpadló termékek újrahasznosítását szolgáló technológia kifejlesztése iránti elkötelezettsége elismeréseként elnyerte az EU LIFE program támogatását, mely technológia lehetővé teszi az ilyen termékek kedvező hatású, zárt ciklusban történő újrahasznosítását, a Cradle to Cradle® (Bölcsőtől-bölcsőig) alapelveknek megfelelően.

Carpet take back - carpet tiles Tarkett DESSO

A ciklus lezárása

A Tarkett „Zárt ciklusú szőnyeg” projektje az anyagok leghatékonyabb szétválasztási módszereinek kifejlesztésére összpontosít, amely alapul szolgál a szőnyeglap hulladékok polimerekké és új termékekké történő, zárt ciklusú újrahasznosításához.

A Zárt ciklusú szőnyeg projekt célját az innovatív szétválasztási technológián alapuló szétválasztó gépsor műszaki és gazdasági megvalósíthatóságának igazolása jelenti. Ennek során a használt szőnyeganyagokat az eredeti elsődleges alapanyagokra választanák szét, amelyek felhasználhatók az új termékek gyártására, vagy egy külső partnerünk által végzett depolimerizációt követően az új polimer anyagok előállítására.

Kattintson ide, ha még többet szeretne megtudni a szőnyegújrahasznosító központunkról.