A Tarkett ezúton jelenti be, hogy együttműködésre lépett a Clean Hospitals hálózattal

A Tarkett ezúton jelenti be, hogy együttműködésre lépett a Clean Hospitals hálózattal

27 Július 2020

 

A Tarkett az innovatív padlóburkolati és sportburkolati megoldások világszintű piacvezetőjeként jelenti be csatlakozását a Clean Hospitals hálózathoz, hogy hatékony és gyakorlati útmutatókat biztositva támogassuk a kórházi higiénia folyamatos javitását

Tekintettel arra, hogy világszerte, évente betegek millióit[1] érintik a nozokomiális[2] fertőzések, melyek egy része megelőzhető, a Clean Hospitals a betegek kórházi biztonságának növelését és a kórházi környezeti higiénia fontosságának tudatosítását tűzte ki célul.

Didier Pittet professzor, a svájci Genfi Egyetemi Kórház orvostudományi karának WHO szakértője által vezetett Clean Hospitals egy non-profit szervezet, amely a különböző országok iparágait, akadémiai tagjait, kórházait, kormányszervezeteit és kulcsfontosságú érdekeltjeit fogja össze a cél érdekében.

A Tarkett több mint 70 évnyi tapasztalattal rendelkezik az egészségügyben: ma, Európában, minden második kórházban Tarkett padlóburkolat van beépitve. A Tarkett a padlóburkolatok terén megismert tapasztalatait megosztja a Clean Hospitals munkacsoportjaival, és részt vesz a padlóburkolatokra vonatkozó tisztítási és fertőzés-kontrollálási protokollokkal kapcsolatos kutatások előmozdításában.

Fabrice Barthélemy, a Tarkett CEO-ja szerint:„Az egészségügyi ellátáshoz kapcsolódó fertőzések és az antimikrobiális rezisztencia két kulcsfontosságú problémát jelent az egészségügyi létesítményekben, melyeket tovább súlyosbított a Covid-19 válság. A Clean Hospitals hálózathoz való csatlakozás fontos lépést jelent az egészségügyi közösség támogatása szempontjából. Hozzájárulunk a bevált kórházi padlóburkolat tisztítási protokollok alkalmazásának felgyorsításához, melyek tiszteletben tartják az emberek egészségét és a környezetet. A Clean Hospitals együttműködési- és tudományos alapú megközelítési módja, határozottan a betegek életére és az egészségügyi dolgozók biztonságára helyezve a hangsúlyt, teljes mértékben megfelel a Tarkett embertudatos tervezés iránti elkötelezettségének.”

Pittet úr: „A Clean Hospitals óriási eredménye az, hogy képes rávenni az embereket arra, hogy egymással együttműködve a legjobb és legalkalmasabb döntéseket hozzák. Ez a fajta tapasztalatcsere és tudásmegosztás egyedülálló és kulcsfontosságú. Az érdekelt felekkel való együttműködés lehetővé teszi számunkra, hogy hálózatként reagáljunk, ha konkrét igények merülnek fel a tudatosság erősítése, a kutatások, új innovációk és módszerek áttekintése, illetve a képzés és az oktatás támogatása iránt. Ez a kezdeményezés az egészségügyi környezeti higiénia megerősítése és racionalizálása útján biztonságosabbá kívánja tenni az egészségügyi létesítményeket. A Clean Hospitals örömmel üdvözli a Tarkettet. Ez az együttműködés különböző szakterületeket hoz be a csoportba, és jól tudjuk, hogy a sokféleség gazdagabbá tesz.”

Az egészségügyi közösség támogatása a Tarkett „Human-Conscious DesignTM” [Emberközpontú tervezés] megközelítése révén

A Tarkett évtizedek óta elkötelezett amellett, hogy innovatív padlóburkolati megoldásokat fejlesszen ki az emberek – betegek, egészségügyi dolgozók és karbantartók –  igényeinek szem előtt tartásával.

A Tarkett 2013-ban azt a döntést hozta, hogy a padlóknál beszünteti az antimikrobiális anyagok használatát, és helyettük a tisztítást és a fertőzések kontrollálását szolgáló, magas színvonalú eljárásokat támogatja, a fertőtlenítőszerek megfelelő használata mellett. Ez az úttörő lépés az antimikrobiális anyagok túlzott felhasználásától elválaszthatatlan kockázaton alapult, ami potenciálisan antimikrobiális rezisztenciához vezet.

Az együttműködés keretében a Tarkett célja az, hogy kifejlessze és a gyakorlatban alkalmazza a lehető legjobb tisztítási és fertőtlenítési protokollokat, amelyek a biocid anyagok és fertőtlenítőszerek túlzott felhasználásának korlátozásával csak minimálisan hatnak ki az emberi egészségre, a környezetre.

Clean Hospitals és Tarkett: a színvonal emelését célzó együttműködési mód

A Covid-19 válság hathatós bizonyítékkal szolgált arra, hogy az egészségügyi létesítményekben milyen fontos szerepet töltenek be a takarítók a tisztítási protokollok szigorú betartása szempontjából. A Clean Hospitals célja az, hogy bizonyítékalapú szemlélet útján növelje az ipari színvonalat, és javítsa a környezeti higiénia láthatóságát a betegápolás terén. Végső soron a környezeti higiénia ilyen jellegű javítása az egészségügyi ellátáshoz kapcsolódó fertőzések gyakoriságának visszaszorítása és az antimikrobiális rezisztencia csökkentése útján várhatóan kedvezően hat a közegészségre.
 

[1] Forrás: https://www.who.int/gpsc/country_work/gpsc_ccisc_fact_sheet_en.pdf
[2] A nozokomiális vagy az egészségügyi ellátáshoz kapcsolódó betegségek a betegek által a kórházban elkapott betegségekre utal.

Fénykép: iStockphoto.com/ipopba