Minden, amit a szalagparkettákról tudni kell

Minden, amit a szalagparkettákról tudni kell

Semmi sem fogható a keményfa padlók szépségéhez. Az erezete és a textúrája természetes melegséget kölcsönöz minden belső térnek, a hálószobától kezdve a nappalin és a konyhán át az előszobáig. A kínálatunkban a modern és a hagyományos dizájnok egyaránt megtalálhatók, emellett a színek, kidolgozások és egyedi jellemzők széles választékával is szolgálunk, és biztosak vagyunk benne, hogy a gyönyörűen kivitelezett szalagparkettáink  stílusossá és elegánssá varázsolnak minden személyes teret.
Ilyen sok választási lehetőség mellett azonban a nyomasztható feladatnak érezhető az adott tér számára legmegfelelőbb szalagparketta típus kiválasztása. A döntés megkönnyítése és az otthona különböző helyiségei számára legmegfelelőbb szalagparketta  opció kiválasztásának elősegítése érdekében összeállítottunk egy átfogó útmutatót, amely részletesen ismertet mindent, amit a szalagparkettákról tudni kell.

Itt információkat talál a különböző szalagparketta típusokról, a különféle fafajtákról és azok tulajdonságairól, valamint a termékjellemzőkről és a kapható kiviteli opciókról. Emellett a fektetéssel, a karbantartással, a dizájnnal és a színekkel kapcsolatos tanácsokkal is szolgálunk.

Minden fatípus saját, egyedi tulajdonságokkal rendelkezik, és a kiválasztott fajták befolyásolják a padlója általános kinézetét, annak színét és erezet mintázatát is beleértve. Íme a legnépszerűbb opciók listája:

 • Tölgy – A tölgyet a teljesítménye miatt nagyra értékelik, és széles körben használják beltéri dekorációként. A tölgy szerkezetét egyszerre tartják modernnek és hagyományosnak. Egy sor különféle mintázatot tesz lehetővé, a nyugodttól a kifejezőig terjedő dizájnnal. Világosabb szíjács és csomók gazdagítják a padló finom árnyalatait, a természetes barnától a gondosan színezett árnyalatokig. Ahogy a tölgy érik, idővel egyre inkább aranyszínűvé válik.
 • Kőris – A keménység és a rugalmasság ideálissá teszi a kőrist a nagy szilárdságot igénylő alkalmazásokhoz A sötét fageszt és a világos szíjács közötti erős kontraszt gyakran olyan eleven mintákat eredményez, amelyek rendkívül gazdag színárnyalatúak. A kőris viszonylag kemény fa, és idővel meleg, aranyszínt kap.
   
 • Dió – A dió a puhább karakterisztikájának köszönhetően kiválóan megmunkálható. A színe a világosbarnától a meleg, csokoládébarna árnyalatig terjed, krémesen fehér szíjáccsal. A dió rendkívül karakteressé teszi a padlót. A dió 3.2-es keménységi osztályba tartozik, és a barna árnyalat idővel vörösessé változhat.
   
 • Juhar – Az egyik legkeményebb fafajtaként rendkívül ellenálló a kopással szemben. A juhar nyugodt és egyenletes árnyalatokkal rendelkezik Az egyenes erezetet finom, egyenletes textúra és habos évgyűrű mintázat egészít ki. A juhar viszonylag kemény, és napfény hatására sötétebbé és aranyszínűvé válik.
 • Bükk – A bükk kemény és tartós. A sejtszerkezetének köszönhetően a bükkfán belül erősebbek a mozgások, mint a többi fafajtánál. A bükköt egységes megjelenés és elegáns, meleg sárga színárnyalat jellemzi. A színe idővel vörösesről aranyszínűre változik.
   
 • Nyír – Ez a skandináv fafajta nagyon könnyű és nyugodt árnyalattal, illetve mély, visszatükröző csillogással rendelkezik. Kissé puha, és nem ajánlott a nagy igénybevételnek kitett területekre. Az erezet változásai szinte alig láthatók. A nyírfa színe idővel sötétebbé és aranyszínűbbé válik.

Szalagparketta dizájnok és színek

A fa élő anyag, és nincs két egyforma fából készült padló. A fa különböző részei adják meg a padló egyedi karakterét, ami nyugodt, élénk vagy kifejező lehet.

A fafajtákon kívül több más tényező is befolyásolja a padló színét, pl. a csomók és a szíjács jelenléte. A kész termékek jobb elképzelését lehetővé tevő 2020-as Grading Book kiadványunk közelképeken mutatja be a különböző szalagparketta változatokat. Különböző egyedi karakterű felületi hatást és felületkezelést alkalmaztunk a stílusok széles választékának megteremtése céljából, amelyek megfelelnek minden ízlésnek és életmódnak.

A felületi hatások az alkalmazott technikákra utalnak, pl. szálcsiszolás vagy fűrész- és benyomódási nyomok hozzáadása, ami karaktert és kontrasztot kölcsönöz a szalagparkettának. Például a különböző szálcsiszolási módszerek hangsúlyosabbá teszik a famintázatot, és még jobban kiemelik a fa gyönyörű, természetes szerkezetét. Ugyanakkor a fűrész- és benyomódási nyomok hozzáadása antik megjelenést  és érzetet kölcsönöz a padlónak. Íme a legnépszerűbb felületi hatások listája:

 • Szálcsiszolt – finom szálcsiszolás a faminta polírozása és a szálak közötti kontraszt kiemelése érdekében, túl mély megmunkálás nélkül.
 • Mélyen szálcsiszoltfélig strukturális szálcsiszolás, ami kihangsúlyozza a rusztikus megjelenést.
 • Antik szálcsiszolt – strukturális szálcsiszolás a viszonylag mély, mégis finom felület kialakításához, eljátszva a faanyag sűrűségével és kihangsúlyozva minden természetes részletet.
 • Részleges fűrésznyomok – teljesen véletlenszerű hatás, ahol a fűrésznyomok változó mélysége és helyzete rendkívül természetes végeredményt nyújt.  A nyomok elsősorban a hosszabb oldalak szélein helyezkednek el.
 • Teljes fűrésznyomok – rusztikus, újrahasznosított dizájn, a palló teljes szélességén megtalálható fűrészelési hatásnak köszönhetően.
   
 • Benyomódási nyomok – álcázó hatás, ideális a kopási és elhasználódási nyomok elfedésére, mert a benyomódásokat a padló természetes kidolgozásának részeként hangsúlyozza ki.

Hardwax olajjal kezelt padlóburkolat vagy lakkozott padlóburkolat

A két legnépszerűbb szalagparketta kivitelt a lakkozott vagy az olajozott jelenti – ezek egyaránt hihetetlenül hosszú élettartamúak, és tartós eredményeket biztosítanak. A lakkozott padlónak általában simább és fényesebb, míg az olajozott padlóknak általában természetesebb és mattabb a megjelenése és az érzete. A szalagparketták túlnyomó része Proteco felületkezeléssel van lekezelve, ami a piac egyik legerősebb felületvédelmét jelenti. A Proteco erősebbé teszi a padlót, miközben megőrzi az eredeti fa érzetet, és háromféle változatban készül, mindegyik más és más felületkialakítást biztosít, a félfényestől a mattig.

 • A Proteco Lacquer egy félfényes lakk, ami hat rétegben kerül felvitelre, hogy rendkívül kopásállóvá tegye a padlót.
 • A Proteco Natura egy matt lakk, amely ugyanolyan kopásálló, és hasonlóan hatékony védelmet nyújt. Megőrzi a fa természetes színét és érzetét, pont úgy, mint az olajozott padló. Kicsivel több ápolást igényel, mert a matt felület mindig több szennyeződést szed össze, mint a félfényes lakk.
 • A Proteco Hardwax olaj selymesen matt felületet biztosít, megerősítve a fa érzetét. Az olaj behatol a fába, miközben a viasz a felületen marad, és extra kopásvédelmet biztosít. A többi olajozott fapadlóhoz hasonlóan két-három évente „karbantartó olajozást” kell végezni. Emellett valamivel nagyobb törődést igényel, mint a lakkozott padlók.

  Az előkezelt Tarkett fapadlók másik nagy előnyét a vastag koptatóréteg jelenti, ez azt jelenti, hogy a padló többször is lecsiszolható és újra lekezelhető, ami növeli a padló élettartamát.

Keményfa vagy puhafa

A faanyagokat a fa szerkezete és származása szerint puha- vagy keményfaként szokták osztályozni.

Hogyan mérhető a fa keménysége?


A különböző fatípusok keménységének mérését szolgáló általános módszert Brinelli-féle keménységmérésnek nevezik. Minél nagyobb a Brinell-szám, annál keményebb a fa, és annál jobban ellenáll a benyomódással szemben. A Tarkett kollekcióknál megadott Brinell-számok több mérés átlagpontszámát jelentik. Például a Viva kollekció magas Brinell-számmal rendelkezik (6 az 1 és 7 közötti skálán), mert a kemény HDF magrész elnyeli a Brinell-golyó erejét.

A keményfa padlóburkolat jellemzői
• Tartós és időtálló
• Egyszerű az ápolása
• Nem karcolódik könnyen

Tarkett a keményfa padló specialistája. A puhafáink többségét gondosan válogattuk ki Svédország és Finnország fenntartható erdőiből. A ritkás ültetés és a lassú növekedés az északi féltekén erős és stabil fákat eredményez. Az egész fatörzset felhasználjuk, hagyva, hogy az erezet és a mintázat formálja meg a természetes melegséget sugárzó, gyönyörű és egyedi padlókat. A szalagparketta kollekcióinknál tölgy, kőris, dió, nyír, bükk és juhar változatok közül lehet választani.

A szalagparketta karbantartása

Különböző karbantartási és tisztítási eljárások válnak szükségessé attól függően, hogy a fapadló lakkal vagy hardwax olajjal van lekezelve. A részletes karbantartási útmutatónk tanáccsal szolgál arra vonatkozóan, hogy miként kell a padlót karbantartani és tisztítani, és hogy melyek a legjobb termékek, amelyek használata hosszú ideig megőrzi a természetes fából készült szalagparketta ragyogását.

A szalagparketta fektetése

A kiválasztott Tarkett terméktől és az aljzat típusától függően a szalagparketta fektetése az egyszerű csináld magad projekttől a szakember segítségét igénylő, komplexebb projektig terjedhet.

A Tarkett szalagparketták háromféle rögzítőrendszerrel kaphatók: 2-Lock, Ultraloc és ereszték-horony. Ezek a rendszerek olyan szorosan rögzítik egymáshoz a pallókat, hogy azok hézag nélkül, tökéletesen illeszkednek egymáshoz, és a szélek sem lesznek egyenetlenek. Emellett nagyon gyorsan és könnyen használhatók – különösen a 2-Lock rendszer, amelynek köszönhetően soha nem volt még ilyen egyszerű a szalagparketta lerakása.

Használhatók-e különböző szalagparketták a különböző helyiségekben?

A fa sokoldalúsága azt jelenti, hogy nem csupán különböző szalagparketták használhatók otthona különböző helyiségekben, hanem különböző fák is kombinálhatók ugyanabban a helyiségben.

A kulcsot a folytonosság megteremtése jelenti. Megfelelően odafigyelve az olyan részletekre, mint az alaptónus, a kivitel és a fa erezete, valamint az alapvető dizájn koncepciók megértésével egyszerűbbé válik a fák magabiztos kombinálása.Néhány megfontolandó tipp arra az esetre, ha különböző fákat kíván használni az otthonában

 1. Válasszon közös alaptónus

  A fa alaptónusa vagy alap színárnyalata meleg, hideg vagy semleges lehet A fa akkor tekinthető meleg alaptónusúnak, ha olyan melegebb alapszínei vannak, mint a vörös, a narancs vagy a sárga, és akkor tekinthető hideg alaptónusúnak, ha olyan hidegebb alapszínei vannak, mint a kék vagy a szürke. Ha a kivitel bézsnek látszik, akkor az semleges alaptónusúnak tekintendő.
  A fa alaptónusa úgy határozható meg a legjobban, ha a kiválasztott színt összehasonlítja ugyanannak a színnek más árnyalataival. A barna alapvetően meleg szín, mert a sárga/narancs az alapja. Ha azonban az adott barna színárnyalatot szürke vagy kék minta mellé teszi, és úgy látja, hogy egyeznek az alaptónusok, akkor az a barna hideg változata lehet.


   

Az alaptónus meghatározása után könnyebbé válik a szalagparketták kombinálása az otthona különböző helyiségekben, valamint a különböző fabútorokkal és az olyan berendezési tárgyakkal, mint a keretek és a dísztárgyak.

2. Gondolja át a faerezet mintáját és méreteit

Ha a fa tónusai nem hasonlítanak, akkor a folytonosság hasonló faerezet mintázatokkal és méretekkel teremthető meg. A faerezet mintázat a fában látható csíkokra, bogokra vagy lángnyelvszerű formákra utal. A faerezet mintázat mérete az ilyen elemek nagyságát jelenti. A faerezet mintázata és mérete éppen annyira befolyásolja a helyiség végleges kinézetét, mint a szín. A nagy faerezet egyszerűbb, rusztikusabb, míg a finomabb faerezet formálisabb megjelenést biztosít.

3. Embrace a mix of new and old

Ha az otthona bútorai hosszabb időn át gyűltek össze, akkor szinte biztos, hogy a fák nem fognak passzolni. Ez nem feltétlenül rossz, és sok esetben megfelelő teret biztosít a különféle kivitelű padlók ötvözésére, amivel érdekes kontrasztok és megjelenések hozhatók létre. A daraboktól és azok stílusától függően az eredmény modern, rusztikus vagy e kettő kiegyensúlyozott kombinációja lehet.

4. Használjon textileket

Ha a fatónusok közötti kontrasztot túl élesnek találja, pl. világos faasztal sötét fapadlón, egy szőnyeg enyhítheti a kontrasztot, és természetesebb átmenettel szolgálhat.

A szőnyegek, drapériák és más textilek kiváló módszert biztosítanak a vizuális sík megtöréséhez, és csökkentik a fatónusok közötti diszharmóniát.

A szaktudás és a szakmai tapasztalatok története az 1880-as évekig nyúlik vissza.

A Tarkett parketták terén szerzett szaktudása az 1880-as évek végén vette kezdetét egy Svédországban, Malmőben működő kis kárpitos műhelyben, amely parkettalapokat gyártott helyi tölgy- és bükkfából. Ez a sikeresen fejlődő cég hamarosan olyan innovációkat vezetett be, mint a Linderman-lap, a parkettacsíkok egymáshoz rögzítési módja, hogy könnyebb legyen a fektetés, és a többrétegű parketta, amely a fa nedvesség miatti természetes mozgásának kiküszöbölésével forradalmasította a parkettaipart. Ez egy olyan technika, ami még ma is a parkettákra vonatkozó európai szabványok alapjául szolgál.

Ez a fák terén szerzett szaktudás elősegítette a Svédországon kívüli terjeszkedést, és a kis kárpitos műhely mára óriási padlóburkolat gyártó csoporttá nőtte ki magát, melynek termékeit a világ több, mint 100 országában vásárolják. És bár a gyártást időközben modernizálták, a Tarkett minőségi szakmai tudás iránti alapvető elkötelezettsége változatlan maradt. Ezt bizonyítja a csodálatosan összeállított és természetesen stílusos padlóválasztékunk, amely tartós, újrahasznosítható és egyszerűen lefektethető padlókból áll. Függetlenül attól, hogy lágy és barátságos árnyalatok letisztultságára, klasszikus karakterre vagy határozott, dizájnközpontú megjelenésre vágyik, a kínálatunkban szereplő szalagparkettáink még tökéletesebbé teszik otthonát.

A fenntarthatóság iránti elköteleződés

A fáink többségét gondosan válogattuk ki Svédország és Finnország fenntartható erdőiből. A ritkás ültetés és a lassú növekedés az északi féltekén erős és stabil fákat eredményez. Az egész fatörzset felhasználjuk, hagyva, hogy az erezet és a mintázat formálja meg a természetes melegséget sugárzó, gyönyörű és egyedi padlókat. A Tarkett 1886 óta gyárt szalagparkettákat. A világ egyik legnagyobb padlóburkolat gyártójaként felelősek vagyunk annak biztosításáért, hogy a munkánkat a hosszú távú fenntarthatóságra való összpontosítás vezérelje. Jót akarunk. Olyan padlókkal kielégíteni a fapadlók iránti keresletet, amelyekre jó ránézni, ugyanakkor pozitív hatást gyakorolnak az emberekre és a bolygóra. Hiszünk a szoros együttműködésben, és arra biztatjuk az ügyfeleinket és minden partnerünket,hogy csatlakozzanak hozzánk, és működjünk együtt a kedvező változásokért – együtt. A fenntarthatósággal kapcsolatosan ez a Tarkett mottója: „Jót cselekedni. Együtt.”

Javasolt kollekciók