Mit tartalmaz a padlóburkolatom

Mit tartalmaz a padlóburkolatom

Mindannyian tudni szeretnénk, hogy mit tartalmaznak az otthonunkba bevitt termékek. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy megőrizzük a családtagjaink egészségét és óvjuk a környezetünket. Emellett biztosan hallotta már, hogy néhány lakberendezési termékben káros anyagok rejtőznek. Hogyan tud tehát részletesebben tájékozódni? A Tarkett nagy fontosságot tulajdonít a bolygónak és az embereknek, és gondoskodni szeretnénk arról, hogy helyes és fenntartható döntést hozzon, ha padlóburkolatokról van szó. Ennek keretében környezettudatosan tervezzük meg a termékeinket a Cradle to Cradle® (bölcsőtől bölcsőig) elveknek megfelelően, a legeslegutolsó részecskére kiterjedően értékeljük a termékeinkben felhasznált 5000 anyagot a legújabb tudományos ismeretek alapján, illetve mindent megteszünk annak érdekében, hogy folyamatosan optimalizáljuk őket.

Operator manipulating a layer of material at our Wiltz R&D centre

Mit foglal magában a Cradle to Cradle® (bölcsőtől bölcsőig) tervezés?

Egy módszertan, amely a kiváló anyagokra helyezi a hangsúlyt a termékek tervezésekor, amelyeket később újra fel lehet használni vagy újra lehet hasznosítani, amikor a termék elér a hasznos élettartama végére. A Cradle to Cradle® (bölcsőtől bölcsőig) elvek keretében mérlegeljük, hogy mennyire egészségesek bizonyos anyagok az emberek és a környezet szempontjából, és mindig keressük a lehetőségeket arra, hogy javítsuk, vagy jobb alternatívával helyettesítsük ezeket az összetevőket. A módszertan emellett ösztönzi a fenntartható gyártást, illetve az Ön által megvásárolt végtermékek előállításában részt vevő emberekkel szembeni méltányos bánásmódot is. Négy főbb tanúsítási szint létezik: bronz, ezüst, arany és platina.

Mindig helyesen szeretnénk eljárni, ezért megkérünk egy Cradle to Cradle®-szakértőt – az Environmental Protection Encouragement Agency (EPEA) nevű szervezetet –, hogy ellenőrizze anyagaink 98%-át, és adjon tanácsot azzal kapcsolatban, hogy milyen pozitív változtatásokat eszközölhetnénk.

Mi számít tehát megfelelő minőségű anyagnak?

A megfelelő minőségű vagy pozitívként meghatározott anyagokról az EPEA dönt az alapján, hogy megfelelnek-e a Cradle to Cradle szigorú egészségügyi és környezetvédelmi kritériumainak. Zöld színnel jelölik őket, és nincs egészségre gyakorolt hatásuk. Jelenleg például egy Ecobase nevű modulszőnyeg-hátoldalt használunk, amely szinte teljes mértékben pozitívként meghatározott, értéknövelő újrahasznosításon átesett krétából készült, amely a végtelenségig újrahasznosítható. Ez veszi át a régi bitumen hátoldal helyét.

A Cradle to Cradle™ rendszer által arany minősítésűnek ítélt kollekcióinkban kizárólag pozitívként meghatározott anyagok szerepelnek, ártalmatlan festőanyagokat is beleértve. Egyik partnerünk, az Aquafil közvetlenül együttműködik az EPEA-val annak érdekében, hogy több színt lehessen ártalmatlan festőanyagokból előállítani.

Másik példaként említhető PVC-padlóburkolatunk, ugyanis kizárólag ftalátmentes lágyítókat használunk. A ftalátok rugalmas PVC-padlók gyártására használt lágyítótípusok. Egészségügyi hatásuk továbbra is vitatott. Ennek ellenére úgy döntöttünk, hogy 2019-től kezdődően minden ftalátot eltávolítunk a termékeinkből. Ez szerteágazó projekt volt, amelybe a csapatainkat és a beszállítóinkat is bevontuk, hiszen ez volt a helyes cselekedet az ügyfeleink érdekében. Manapság olyan lágyítókat használunk, amelyeket biztonságosnak ítéltek a kisgyerekek játékaiban és az ételtárolókban történő felhasználáshoz – márpedig ezek az iparág legszigorúbb előírásai.

Close-up on a living room and a couple chatting in dining room

Honnan tudhatja, hogy milyen anyagokat használunk?

Ne elégedjen meg pusztán a saját elmondásunkkal. Külső felek által jóváhagyott információkat közlünk, így megfelelő döntést hozhat. Anyag-egészségügyi nyilatkozataink (MHS) világos áttekintést nyújtanak az esetleges egészségügyi hatásokról az anyagok szintjén, míg környezetvédelmi terméknyilatkozataink a termékek környezeti hatásait ismertetik. Az ICONIK termékcsaládokban használt anyagok például egytől egyig zöldként vannak megjelölve az MHS-einkben. Ez azt jelenti, hogy nincsenek hatással az egészségre.

Tudatos döntések. Az emberekért és a bolygóért.
Tarkett Human-Conscious DesignTM

 

Még több fenntarthatósági történet

iD Revolution kollekció
Éghajlatváltozás

Tudjon meg még többet arról, hogy milyen lépéseket teszünk az éghajlatváltozást érintően, meggyorsítva az erőfeszítéseinket azokon a területeken, ahol a legnagyobb pozitív hatást érhetjük el.

RECYCLED_CONTENT
Ultra alacsony VOC

Tudjon meg még többet az illékony szerves vegyületek (VOC) rendkívül alacsony szintjéről, és arról, hogy ez miért fontos a jó közérzetünk szempontjából.

CARPET_SUSTAINABILITY
Asztma és allergia

Olvassa el, hogy az Ön által választott padlóburkolat miként függ össze a belélegzett levegő minőségével, és hogyan dolgozunk azon, hogy a lehető legjobb beltéri levegőminőséget tudjuk biztosítani.

Tarkett's ReStart programme
ReStart® - Régi

Tudjon meg többet a Tarkett programjáról, melynek keretében visszavesszük és újrahasznosítjuk a padlóanyagokat, hogy azután újra visszavezessük azokat az ellátási láncunkba, és új padlókat készítsünk.

Recycling for a more sustainable manufacturing
Újrahasznosítás

Tudjon meg még többet az újrahasznosítási programjainkról és az azok tökéletesítését szolgáló folyamatos innovációról.

Újrahasznosított anyag használata
Újrahasznosított anyagtartalom

Tudjon meg még többet arról, hogy a folyamatos innovációnak és az erős partnerségnek köszönhetően miként használjuk fel az újrahasznosított anyagtartalmat.

Desoo EcoBase carpet backing
Hajsza az aranyért: A Tarkett Cradle to Cradle® modulszőnyegeinek útja

Olvassa el, hogyan innováljuk Desso modulszőnyegeinket a C2C Gold tanúsítványok elérése érdekében.

Recycled granules from homogeneous flooring
Újrahasznosítás. Kiváló ötlet, még jobb a megvalósítás.

Csatlakozzon körkörös gazdasági utunkhoz, és segítsen további padlók összegyűjtésében és újrahasznosításában a ReStart® segítségével.

Kapcsolódó kollekciók